ua en ru

Ukrlandfarming став більше продавати на внутрішньому ринку, - Бахматюк

Ukrlandfarming став більше продавати на внутрішньому ринку, - Бахматюк Фото: Олег Бахматюк

Обсяги експорту компанії в 2017 році складуть близько 2 млн т зернових

Найбільший в Євразії агрохолдинг Ukrlandfarming збільшив частку продажів на внутрішньому ринку, оскільки маржинальність дозволяє заробляти тут не гірше, ніж на експорт. Про це в ексклюзивному інтерв'ю українським ЗМІ розповів голова ради директорів агрохолдингу Олег Бахматюк.

"За рахунок того, що в кінці року ринок дефіцитний, ми можемо отримати кращу ціну. Для нас важливо зараз отримати хоч 100 гривень на тонні і не стояти в черзі місяць за поверненням ПДВ. Ми стали більш ефективними в економічному плані: раніше ми не віддавали свої контракти, навіть якщо ціна була на внутрішньому ринку більш приваблива – ми все одно відправляли партії на Корею або на Японію, де ми маржу зберігали протягом року. Але зараз вирішили переключитися на внутрішній ринок, тому що ціни привабливі", - зазначив Бахматюк.

За його словами, обсяги експорту компанії в 2017 році складуть близько 2 млн т зернових. При цьому він позитивно оцінив перспективи посилення окремими гравцями ринку своїх торгових відділів, оскільки це доступ до більш дешевого фінансування від зарубіжних партнерів.

"Якщо ти вийшов на прямий контакт з Кореєю, Японією або іншою країною, то банк може давати тобі гроші під досить низькі відсотки - не під 5%, а під 1,5%. Питання тільки в страховці. Це доступ до ринку капіталу, і ті компанії, які купують у тебе великі партії, в основному можуть бути інвесторами. Однак деколи дійсно вигідніше продавати на внутрішньому ринку через скорочення часу повернення відшкодування ПДВ та високу ціну на товар", - підкреслив підприємець.

Він також прокоментував перспективи відновлення експорту яйця в деякі країни Близького Сходу.

"Україна сама закрила свій ринок після повідомлення Ізраїлю про випадок з сальмонелою. Для нас це був прецедент. Ізраїль досі не надав підтвердження і жодного зразка з сальмонелле. Нас змусили знищити половину птиці, ми тоді знову оновили стадо. Це такий нонсенс: адмінметодамі, ветеринарними перевірками нас підвели до того, що ми були змушені оновити стадо, на що витратили близько 200 млн гривень. Ми перший раз з таким зіткнулися, щоб Україна не вміла захищати свого виробника, втратила експортної виручки на 80-90 млн доларів на рік", - розповів Бахматюк.

"Думаю, що Ірак і Ізраїль також скоро відкриються. Ми за ціною нижче на світовому ринку на 40%, архиликвидны. Та ж сама Туреччина, яка є основним постачальником яєць в Ірак, має ціну скриньки зараз $18, або на 80% дорожче України. А різниця в транспорті в Ірак нехай $3 становить. До нас по яйцю зараз черга буде стояти. Влітку буде великий обсяг експорту, але він не натягне ціну, можливо, до осені вона вирівняється", - прогнозує голова ради директорів Ukrlandfarming.

Бахматюк також додав, що компанія планує збільшити імпорт добрив, щоб не бути залежною від політичної складової навколо поставок добрив заводами компанії OstChem Дмитра Фірташа. "У нас застрягло близько 200 млн гривень в якості передоплати "Азотах". Ми втратили гроші на ціну на добрива, яка виросла в результаті дефіциту, і ми згрібали добрива з ринку за залишковим принципом. Плюс ми втратили багато часу внесення цих добрив – близько 30% добрив вноситься з порушенням строків, що теж дасть свій результат", - сказав він.

За його словами, компанія перейде на прямий імпорт добрив. "Це питання ціни. Звичайно, було б логічніше, щоб український виробник постачав добрива. Але я - український виробник продукції АПК, який залежить від поставок мінеральних добрив. Будемо імпортувати з Росії або Польщі - хто буде пропонувати на ринку, у того і купувати", - підсумував він.