ua en ru

Укршкірвзуттяпром просить Порошенка скасувати обов'язкову сертифікацію дитячого взуття

Укршкірвзуттяпром просить Міністерство економічного розвитку і торгівлі скасувати обов'язкову сертифікацію дитячого взуття. Про це у листі до міністра економічного розвитку і торгівлі Петра Порошенка заявив президент Ліги українських промисловців - виробників взуття, шкіргалантереї, хутряних виробів і шкіряних товарів "Укркшкірвзуттяпром" Олександр Бородиня.

"Починаючи з 1996 року в Україні під гаслом захисту дітей від небезпечної продукції і начебто з метою підтримки вітчизняних виробників, рішенням тодішнього Держстандарту запроваджено обов'язкову сертифікацію дитячого взуття. Проте обов'язкова сертифікація за своєю суттю взагалі є неприйнятною для такого виробу як взуття, оскільки ідентифікувати конкретну модель взуття в магазині зі зразком, який можливо й пройшов певні дослідження в органі сертифікації, неможливо! Саме тому обов'язкова сертифікація взуття в розвинених країнах не застосовується. Втім, споживачі в Україні введені в оману і вважають, що пара взуття, яку вони купують для дітей, пройшла додатковий контроль у вигляді сертифікації. Покупцеві навіть номер сертифіката можуть надати!", - пише Бородиня.

Він також заявляє: "Доречно сказати, що навіть невелике взуттєве підприємство де працює 20-30 робітників щорічно розробляє до 100 моделей взуття. Загалом же щорічно на ринок України надходить понад 100 тис. різноманітних моделей вітчизняного і імпортного взуття. Кожна модель відрізняється конструкцією, матеріалами і технологією виробництва! Асортимент дитячого взуття становить не менше 30 тисяч моделей щорічно. Зрозуміло, що дослідити кожну модель взуття не можливо і не потрібно. Ніде в цивілізованих країнах, зокрема в ЄС, цього не роблять. Постає питання - що сертифікують вітчизняні органи сертифікації протягом вже 16 років?.. При вступі до СОТ Україна взяла на себе зобов'язання продовжувати зменшувати число категорій товарів, які підлягають обов'язковій сертифікації третьою стороною. Але, за досвідом деяких країн в Україні може діяти система добровільної недержавної сертифікації продукції, у тому числі і взуття, яка матиме іміджевий характер.Підсумовуючи викладене, зазначимо, що скасування обов'язкової сертифікації не вплине негативно на безпечність взуття для дітей".