ua en ru

"Укрінтеренерго" заплатила 1,5 млн грн за перетин в травні, але не почало експорт електроенергії, - експерт

"Укрінтеренерго" не взяло участь у щомісячному аукціоні з доступу до перетину для експорту електроенергії у червні, який відбувся 20 травня. За словами експертів, рішення пояснюється збитками, які понесла держкомпанія за підсумками не використання перерізу, викупленого на травень.

Відзначимо, в квітні "Укрінтеренерго" придбало два лоти по 25 МВт на право поставок з Бурштинського енергетичного острова в травні 2015 р., заплативши найвищу ціну на аукціоні 1,5 млн грн. Однак поставки українського струму так і не були розпочаті.

Вартість перерізу, яку заплатила на аукціоні державна компанія, викликала подив у експертів та інших учасників ринку.

На думку директора аналітичного центру "Енергетика України" Олексія Чернявського, рішення взяти участь в експорті електроенергії в період погіршення цінової кон'юнктури на європейському ринку електроенергії свідчить про недостатній професіоналізм менеджерів держпідприємства, що і призвело до даремної витрати 1,5 млн грн, заплачених держкомпанією за доступ до перетину.

За словами експерта, 1 Мвтг з поставкою в травні котирується на Угорській біржі HUPX на рівні 29 євро або близько 672 грн при поточному курсі (23 грн/дол). Оптово-роздрібна ціна електроенергії в Україні в травні становить 1069 грн/Мвтг. Негативна маржа - близько 397 грн/Мвтг. Максимальний обсяг поставки при потужності 50 МВт становить 37 200 Мвтг.

Таким чином, збиток "Укрінтеренерго" від експортної операції склав би 14,8 млн грн без урахування 1,5 млн грн, витрачених на доступ до перетину.

За оцінками експертів, імпорт електроенергії з Росії також був збитковим для "Укрінтеренерго". У березні збитки склали близько 16 млн грн, у квітні - до 20 млн грн. Перекрити збитки від імпорту з РФ за рахунок експорту не вийшло з-за низької вартості електроенергії в Європі. Курс беззбитковості з урахуванням витрат на перетин становить близько 33 грн/євро.

Як повідомлялося, діяльність "Укрінтеренерго" не раз піддавалася критиці і ставала об'єктом уваги правоохоронних органів. Зокрема, велося розслідування економічної обґрунтованості закупівлі вугілля в ПАР, імпорту електроенергії з Росії та поставок в Крим, наявності в контрактах терміна "Кримський федеральний округ". Тільки за грудень 2014 р. в держкомпанії змінилося чотири директори.