ua en ru

"Укрінтеренерго" заплатило 1,5 млн грн за право експортувати електроенергію в травні

Держпідприємство "Укрінтеренерго" придбало два лоти по 25 МВт на право поставок з Бурштинського енергетичного острова в травні 2015 р., заплативши, за даними "Укренерго", 1,5 млн грн.

Щомісячний аукціон з доступу до перетину міждержавних ліній електропередач для експорту електроенергії в травні відбувся 16 квітня.

На думку директора аналітичного центру "Енергетика України" Олексія Чернявського, держпідприємство вирішило взяти участь у експорті електроенергії в період погіршення цінової кон'юнктури на європейському ринку електроенергії.

"Вартість перерізу, яку заплатила на аукціоні державна компанія, викликає подив. 1 Мвтг з поставкою в травні котирується на Угорській біржі HUPX на рівні 35 євро або близько 805 грн при поточному курсі. Оптово-роздрібна ціна електроенергії в Україні (ОРЦ) у квітні становила 1068 грн/Мвтг, прогнозована ОРЦ на травень - близько 1120 грн/Мвтг. Негативна маржа - близько 270 грн. Максимальний обсяг поставки при потужності 50 МВт становить 37 200 Мвтг. Таким чином, збиток
"Укрінтеренерго" від експортної операції може скласти 11,7 млн грн без урахування 1,5 млн грн, витрачених на доступ до перетину", - вважає експерт.

За його словами, збитки "Укрінтеренерго" від імпорту електроенергії з Росії в березні оцінюються в 16 млн грн, у квітні цифра може зрости до 20 млн грн.

Перекрити збитки від імпорту з РФ за рахунок експорту не вийде через низьку вартість електроенергії в Європі. Курс беззбитковості з урахуванням витрат на перетин становить близько 33 грн/євро.

Як повідомлялося, діяльність "Укрінтеренерго" не раз піддавалася критиці і ставала об'єктом уваги правоохоронних органів. Зокрема, велося розслідування економічної обґрунтованості закупівлі вугілля в ПАР, імпорту електроенергії з Росії та поставок в Крим, наявності в контрактах терміна Кримський федеральний округ. Тільки за грудень 2014 р. в держкомпанії змінилося 4 директора.