ua en ru

"Укрхімтрансаміак" відмовляється від виконання зобов'язань за контрактом, - ТОАЗ

"Укрхімтрансаміак" відмовляється від виконання зобов'язань за контрактом, - ТОАЗ Виробник аміаку в Росії зробив заяву

Транзит аміаку виробництва ТОАЗ з української ділянки магістрального аміакопроводу "Тольятті-Одеса" не відновлено

Державне підприємство "Укрхімтрансаміак" відмовляється від виконання зобов'язань за діючим контрактом з виробником аміаку в Росії ВАТ "Тольяттіазот" (ТОАЗ). Про це йдеться в повідомленні прес-служби російського підприємства.

Зокрема, зазначається, що станом на 16 січня, транзит аміаку виробництва ТОАЗ з української ділянки магістрального аміакопроводу "Тольятті-Одеса" не відновлено.

"Таким чином, Українське державне підприємство "Укрхімтрансаміак" (УХТА) відмовляється від виконання своїх зобов'язань за чинним контрактом між УХТА і ТОАЗ від 24.12.2007 (далі - контракт) і продовжує протиправно нав'язувати ТОАЗ підписання нової Додаткової угоди до Контракту, якою встановлюється нічим не обгрунтований новий підвищений транзитний тариф, в якості обов'язкової умови поновлення транзиту", - йдеться в повідомленні.

Так, ТОАЗ заявляє про наявність "грубих порушень" з боку УХТА своїх зобов'язань згідно Контракту і повідомляє, що 13 січня направило на адресу УХТА пропозицію в порядку мирного врегулювання спору добровільно задовольнити претензійні вимоги ТОАЗ.

Зокрема, у відповідному зверненні зазначаються: 1) Негайне відновлення транзиту аміаку і виконання зобов'язання в натурі з транспортування узгоджених на січень 2017 р. 130 тис. тонн рідкого аміаку, у тому числі шляхом доповнення зазначених обсягів транспортування до узгоджених обсягів послуг за Контрактом на 2017 р. у найближчих планових місяцях; 2) Відшкодування ТОАЗ завданих збитків за невиконання зобов'язань за Контрактом за період з 1 по 13 січня 2017 р. в розмірі 11,5 млн доларів США.

"Зазначена сума збитків не є остаточною і ТОАЗ залишає за собою право збільшити розмір суми збитків з урахуванням триваючого порушення з боку УХТА умов договору та вимог законодавства України", - йдеться в повідомленні.

У прес-службі також заявили, що в грудні 2016 року ТОАЗ письмово поінформував УХТА про обсяги аміаку, що плануються до транспортування по аміакопроводу в січні 2017 р., а також надав місячний графік подачі суден із зазначенням всієї необхідної для їх завантаження інформацією.

"Таким чином, ТОАЗ належним чином виконав усі необхідні та передбачені Контрактом умови для забезпечення транзиту аміаку в узгодженому обсязі у січні 2017 р. Зі свого боку, листом від 28 грудня 2016 р. УХТА підтвердив (погодив) прийом аміаку для транспортування в січні 2017 р. в заявленому ТОАЗ обсязі 130 тис. тонн. Таким чином, УХТА зобов'язаний забезпечити транзит аміаку ТОАЗ через територію України стосовно підтвердженого обсягу 130 тис. тонн у січні 2017 р", - йдеться в прес-релізі.

"УХТА ставить умовою відновлення транспортування аміаку підписання ТОАЗ Додаткової угоди до Контракту, що ні прямо, ні побічно не передбачено ні Контрактом, ні законодавством України. Більш того, згідно українського законодавства, договірні зобов'язання є обов'язковими для виконання сторонами, а одностороння відмова від виконання зобов'язань не допускається. Відповідно, невиконання УХТА своїх зобов'язань з транзиту аміаку в узгодженому обсязі у січні 2017 р. є необґрунтованою і незаконною", - додали на російському підприємстві.

Також зазначається, що ТОАЗ має намір використовувати всі законні методи для захисту своїх законних прав та інтересів, забезпечення виконання УХТА контрактних зобов'язань і положень нормативно-правових актів України, а також відшкодування збитків, понесених ТОАЗ "у результаті протиправних дій даного підприємства-монополіста".

При цьому ТОАЗ сподівається, що поточні непорозуміння у взаєминах ТОАЗ і Укрхімтрансаміак будуть подолані і підприємства зможуть "продовжити співробітництво на справедливих і законних умовах, що відповідає інтересам як ТОАЗ і УХТА, так і ОПЗ", пише прес-служба.