ua en ru

"Укргазвидобування" закупило у румунської компанії дешеве б/в обладнання під виглядом нового, - експерт

"Укргазвидобування" закупило у румунської компанії дешеве б/в обладнання під виглядом нового, - експерт "Укргазвидобування" закупила у румунської компанії дешеве б/в обладнання під виглядом нового, - експерт

"Укргазвидобування" закупила бувші у використанні компресори під виглядом нових за заниженими цінами у румунської компанії-посередника. Про це повідомив експерт Українського центру соціальної аналітики Микола Песецький на своїй сторінці в Фейсбук.

Читайте незабаром мій новий блог на Новому Часу. Як доблесні воїни "труби і вентиля" Укргазвидобування борються за нашу е...

Опубліковано Николаєм Песецким 28 листопад 2016 р.

За його словами, до початку 2016 року торги на поставку трьох компресорних установок виграла S. C. EURO GAS SYSTEMS S. R. L. Компанія, яка зареєстрована у маленькому румунському селі і загальна вартість якої становить $12,5 млн, запросила $4,13 млн – третину від своєї капіталізації. Це в рази менше пропозицій конкурентів – $6,32 $7 млн.

"Укргазвидобування" закупило у румунської компанії дешеве б/в обладнання під виглядом нового, - експерт

"Я подзвонив представникам відомого у всьому світі виробника – General Electric, де прямо відповіли: обладнання, яке запропонувала румунська компанія, не може коштувати так мало. Ціна виходить нижча, ніж у виробника! Тому румуни продають нам підфарбоване б/в обладнання. Яке, цілком імовірно, скоро вийде з ладу, а значить – потрібно буде купувати нове", – зазначив Песецький.

Крім цього, аналітик підкреслив, що компанія була зареєстрована за кілька місяців до початку торгів і є не виробником, а посередником, оскільки на її сайті вказано що вона володіє 30-річним досвідом по упаковці поршневих газових компресорів.

"Укргазвидобування" закупило у румунської компанії дешеве б/в обладнання під виглядом нового, - експерт

За словами Песецького, звернення компаній, що програли торги, в конфліктну комісію нічого не дало – результати не були переглянуті через відповідні вказівки керівництва "Укргазвидобування".

"За інформацією джерела з оточення Андрія Токаря (директора із закупівель УГД, близького до голови УГД Олега Прохоренка), глава "Укргазвидобування" особисто вимагав від Токаря якомога швидше спустити "на гальмах" цю справу. У підсумку – написали звіт-пустушку і благополучно про нього забули", – пояснив експерт.

Песецький також звернув увагу на той факт, що проти нинішнього керівництва "Укргазвидобування" кілька місяців тому було розпочато досудове розслідування про незаконне заволодіння понад 360 млн грн державних коштів шляхом непрозорих закупівель, де переможцем, крім P. K. Invest S. R. O. та ТОВ "Інтернет-Системи", також фігурує S. C. EURO GAS SYSTEM S. R. L.

Експерт закликав міністра енергетики Ігоря Насалика, першого віце-прем'єра Степана Кубіва і главу "Нафтогазу" Андрія Коболєва розібратися в ситуації, в якій "недобросовісні" керівники допомогою непрозорих закупівель не тільки незаконно виводять державні кошти з бюджету, але й ставлять під загрозу енергетичну безпеку країни.