ua en ru

"Укргазвидобування" не допустило до тендеру на 13 млрд гривень навіть власний "Укрбургаз", - Кучеренко

"Укргазвидобування" не допустило до тендеру на 13 млрд гривень навіть власний "Укрбургаз", - Кучеренко Фото: Олексій Кучеренко

Умови найбільшого в історії електронних закупівель тендеру на 13 млрд грн на видобуток газу навмисно сформулювали так, щоб не допустити українські компанії. Про це заявив в коментарі журналістам екс-міністр ЖКГ Олексій Кучеренко після завершення слухань у комітеті ВРУ з видобутку українського природного газу.

Кучеренко зазначив, що до найбільшого за всю історію електронних закупівель тендеру на газове буріння на 13 млрд гривень не допустили українські компанії.

"Умови викрутили так, що якщо у тебе немає американського сертифіката – ти не можеш претендувати на тендер. Ні у однієї української компанії немає американської сертифікації", – повідомив він.

Поза тендером, зазначив екс-міністр ЖКГ, залишився навіть потужний "Укрбургаз", який є філією "Укргазвидобування". "Якщо менеджмент так піклується про свою галузь, то необхідно було оголосити про завищені технічні умови хоча б за півроку. Тоді українські компанії підготувалися б: придбали б техніку, модернізували б існуючу", - зазначив він.

"Недопущення українських компаній до тендеру – ще один крок у бік знищення української газодобувної галузі", – повідомив Кучеренко.

У цілому, зазначив він, за 2015 рік Україна здобула на півмільярда кубометрів газу менше, ніж у складному 2014. "У 2014 добували 15 мільярдів кубів газу, а через рік тільки – 14,5 мільярдів. Це дуже тривожний сигнал. Якщо така динаміка збережеться через кілька років Україна стане повністю залежною від путінського газу", – зазначив Кучеренко.

Він нагадав, що під час зміни керівництва "Укргазвидобування", новий менеджмент заявив про амбітні плани про збільшення видобутку газу. "Було дуже багато прес-конференцій, роботи у фейсбуці, суспільство чекає, чим здивують нові менеджери. Вони виходять і говорять, що не тільки не збільшили обсяги видобутку, а навпаки втратили", – підсумував Олексій Кучеренко.

Як повідомлялося, раніше керівник компанії "Укргазвидобування" Олег Прохоренко заявив про тендер на 13 млрд грн для збільшення видобутку українського газу. Тендер – найбільший в історії електронних закупівель в Україні. Як повідомляли ЗМІ, від коментарів на питання про те, чому до тендеру штучно не допускаються українські компанії, Прохоренко відмовився.