ua en ru

"Укренерго" повністю завершило ремонт опори ЛЕП, що подає електроенергію в Крим

"Укренерго" повністю завершило ремонт опори ЛЕП, що подає електроенергію в Крим Фото: ремонтні роботи на лінії електропередач "Каховська-Титан" завершені

Але електропостачання півострова поки не буде відновлено

Відновлювальні роботи на лінії електропередач "Каховська-Титан" (220кВ) повністю завершені. Про це РБК-Україна повідомив начальник управління з інформаційної політики НЕК "Укренерго" Зиновій Буцьо.

"Вчора пізно вночі ми закінчили ремонт анкерної опори ЛЕП "Каховська-Титан". Проте в результаті переговорів зі штабом протестувальників на тимчасово адміністративним кордоні з Кримом ми, задовольняючи їх вимогу, залишили видимий розрив лінії. Тобто вона роз'єднана і електрика по ній не надходить на півострів", - зазначив Буцьо.

За його словами, якщо переговори з місцевим, а потім і центральним штабом протестувальників завершаться успішно, то на відновлення подачі електропостачання піде 2-3 години.

"Дозвіл на включення перетоків дається на добу вперед. Тобто умовно, якщо сьогодні ввечері нам дозволять підключити лінію, то ми приступимо до робіт завтра. На відновлення піде 2-3 години", - повідомив Зіновій Буцьо.

Він також уточнив, що переговори з мітингувальниками постійно ведуть від імені "Укренерго" керівники Південної та Дніпровської енергосистем. Вчора, 29 листопада, в переговорах брав участь міністр енергетики і вугільної промисловості України Володимир Демчишин.

"Втім, ініші 3 лінії ще "лежать", там повалені опори і доступу до них не дають", - додав Буцьо.

Нагадаємо, всього півострів живлять 4 лінії - "Каховська-Джанкой", "Каховська-Островська", "Мелітополь-Джанкой" (всі три потужністю - 330кВ) і "Каховська-Титан" (220кВ).

Опори ЛЕП, по яких здійснюється енергопостачання окупованого Криму, були підірвані активістами, які виступають за блокаду півострова, пізно ввечері 21 листопада. Раніше голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров зажадав від Кабміну на кілька днів припинити подачу електроенергії в Крим в якості реакції на обшуки і переслідування кримських татар в окупованій автономії.