ua en ru

"Укренерго" модернізує одну з найпотужніших експортних ЛЕП

"Укренерго" модернізує одну з найпотужніших експортних ЛЕП Фото: "Укренерго" (УНІАН)

"Укренерго" та угорська MAVIR підписали меморандум про модернізацію міждержавної ПЛ 750 кВ Західноукраїнська - Альбертірша

НЕК "Укренерго" модернізує одну з найпотужніших експортних ЛЕП Західноукраїнська - Альбертірша. Відповідний меморандум компанія підписала з угорським оператором системи передачі MAVIR, повідомляє прес-служба "Укренерго".

Як зазначається, "Укренерго" та MAVIR підписали меморандум про модернізацію міждержавної ПЛ 750 кВ Західноукраїнська - Альбертірша, відповідно до якого, до 1 квітня сторони мають розробити та фіналізувати спільний план дій для реалізації проекту.

"Це одна з найпотужніших міждержавних ліній електропередачі, пропускна спроможність якої обмежується сьогодні лише генеруючою здатністю "Бурштинського острова". При паралельній роботі з ENTSO-E обмін електроенергією значно зросте і буде залежати лише від надлишків електроенергії, які будуть в ОЕС України. Лінія 750 кВ Західноукраїнська- Альбертірша - стане потужною технологічною артерією для міждержавних перетоків та торгівлі електроенергією з країнами ЄС", - заявив заступник директора - операційний директор "Укренерго" Олексій Брехт.

Повідомляється, що для надійного енергопостачання регіону Кішварда MAVIR планує до кінця 2019 року побудувати нову підстанцію 750/400 кВ Саболчбака (Бака), на яку буде заведена міждержавна повітряна лінія 750 кВ Західноукраїнська - Альбертірша.

А "Укренерго" до кінця 2019 року проведе зміну взаєморозташування проводів окремих фаз лінії для мінімізації відхилень напруги, а також організує оптико-волоконний канал зв’язку на суміжних повітряних лініях, які йдуть в Угорщину.

Зазначається, що для Укренерго модернізація вказаної ЛЕП є посиленням надійності існуючих зв’язків між ОЕС України та енергосистемою континентальної Європи, що є важливим при майбутній синхронній роботі енергосистеми України з ENTSO-E.

Нагадаємо, раніше у статті РБК-Україна "Рік виживання: як українська енергетика прожила 2017 і яким буде 2018" повідомлялося, що НЕК "Укренерго" домігся підписання угоди про умови приєднання української енергосистеми до європейської (ENTSO-E). Таким чином, українська енергетика отримає можливість "розлучитися" з об'єднаною енергосистемою Росії і Білорусії і отримає доступ до європейського енергоринку.

РБК-Україна відзначало, що українському уряду і гравцям галузі дуже важливо в цьому році не тільки закріпити ці успіхи, але і домогтися розвитку цих процесів. Зокрема, для повної інтеграції з європейською енергосистемою всім енергопідприємствам доведеться виконувати узгоджений з ENTSO-E каталог заходів з модернізації, "Укренерго" має пройти сертифікацію, щоб стати оператором європейського зразка, що неможливо без введення в компанії корпоративного управління.