ua en ru

Укравтодор планує в 2010 р. спрямувати 13,5 млрд грн на ремонт та будівництво доріг.

Укравтодор планує в 2010 р. спрямувати 13,5 млрд грн на ремонт та будівництво доріг, 6,5 млрд грн - на погашення раніше взятих кредитів, повідомив під час прес-конференції голова Укравтодору Вадим Гуржос, передає кореспондент РБК-Україна. "У 2009 р. із спецфонду мало надійти 14 млрд грн, але фактично надійшла лише половина цих коштів. Зокрема, надійшло лише 50% від плану від акцизів на нафтопродукти, з очікуваних коштів 3,5 млрд грн від мита автомобілів та запчастин надійшло 634 млн грн», - повідомив В.Гуржос.

За його словами, Укравтодор виступає за збільшення акцизу на нафтопродукти, що дозволить збільшити надходження на 3 млрд грн - до 10 млрд грн. Ще 3,5 млрд грн вже надійшло коштів від міжнародних фінансових організацій (МФО). "Це позики ЄБРР і ЄІБ. В рамках позик ми почали роботи на дорозі Київ-Харків на ділянці Бориспіль-Лубни. Частину робіт ми оплатили через вексельні розрахунки", - відзначив В.Гуржос.

Голова Укравтодору очікує, що в разі допомоги держави з боку МФО можна буде в 2010 р. отримати позику на суму 5-6,5 млрд грн. За допомогою іноземних позик планується виділити 3,7 млрд грн на будівництво і реконструкцію доріг (374 км) і 5 млрд грн на капітальний ремонт (680 км).

"Повним ходом йде реконструкція автодороги Київ-Чоп, зараз роботи переходять з Рівненської області в Житомирську область. В березні розпочинаємо роботи по ділянці Бориспіль-Лубни", - відзначив В.Гуржос.

За його словами, Укравтодор ініціює нові проекти з ЄБРР і ЄІБ на загальну суму 900 млн євро, в рамках яких планується побудувати 10-ти кілометрові під'їзди до Києва та провести реконструкцію і капітальні роботи на дорозі Київ-Житомир на ділянці 14-128 км від столиці.

"Ми плануємо ініціювати новий проект із Світовим банком - це реконструкція автодороги Київ-Харків вже від Лубнів і до Полтави і в подальшому до міста Харків", - повідомив голова Укравтодору.