ua en ru

Україну в листопаді-грудні відвідають представники Гаазького трибуналу по справі Януковича, - заступник генпрокурора

Україну в листопаді-грудні відвідають представники Гаазького трибуналу по справі Януковича, - заступник генпрокурора Джерело фото:EPA
Україну в листопаді-грудні відвідають представники Гаазького трибуналу у справі екс-президента України Віктора Януковича.

Україну в листопаді-грудні відвідають представники Гаазького трибуналу у справі екс-президента України Віктора Януковича. Про це в інтерв'ю РБК-Україна заявив заступник генерального прокурора України Олексій Баганець.

Заступник генпрокурора розповів, що за заявою України у квітні прокурор міжнародного Кримінального суду офіційно відкрила процедуру попереднього вивчення ситуації в Україні.

"У відповідності з вимогами Римського статуту прокурор міжнародного кримінального суду не може сама збирати докази, тому офіс прокурора звернувся до України з проханням надати повну доказову базу в підтримку звинувачення з приводу подій 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014. У вересні ми вже підготували і передали відповідну інформацію дипломатичними каналами в офіс прокурора Міжнародного кримінального суду. Наскільки мені відомо, то офіс цього прокурора планує робочий візит в Україну в листопаді-грудні, щоб провести зустріч з генеральним прокурором України і з конкретними слідчими, які займаються питаннями розслідувань справ про порушення прав і свобод людини, а також розстріли на Майдані", - зазначив Баганець.

При цьому він підкреслив, що говорити про перспективи залучення Януковича до відповідальності поки передчасно, оскільки в Міжнародному кримінальному суді своя процедура, відмінна від передбаченої українським кримінально-процесуальним кодексом.

"Я як юрист розумію, що найголовніше - зібрати докази, щоб вони були достатніми для міжнародного кримінального суду. Все-таки у них свої звичаї, свої підходи і оцінки для збирання матеріалів, а тим більше поняття достатності доказів. Ця служба в їх компетенції", - сказав Баганець.

Нагадаємо, сьогодні в Україні набув чинності закон, що дозволяє залучити Януковича до кримінальної відповідальності заочно.