ua en ru

Україну очікує велика робота при ратифікації майбутньої угоди парламентами Європи, - голова сейму Литви

Україну попереду очікує велика робота у питанні ратифікації майбутньої угоди парламентами європейських країн. Про це заявив голова сейму Литовської Республіки Відас Гєдвілас під час зустрічі з спікером Верховної Ради (ВР) України Володимиром Рибаком, передає прес-служба Ради.

Україну попереду очікує велика робота у питанні ратифікації майбутньої угоди парламентами європейських країн. Про це заявив голова сейму Литовської Республіки Відас Гєдвілас (на фото) під час зустрічі з спікером Верховної Ради (ВР) України Володимиром Рибаком, передає прес-служба Ради.

Гєдвілас також висловив упевненість, що угода про асоціацію у листопаді буде підписана. При цьому він повідомив, що постійно має зустрічі і перемовини з колегами з європейських парламентів.

"Відбуваються розмови, в яких ми переконуємо про необхідність набуття Україною асоційованого членства", - сказав голова Сейму. За його словами, Швеція, Фінляндія, Данія, Естонія, Латвія та Бельгія позитивно ставляться до майбутнього підписання угоди.

Як повідомлялося, підписання Угоди про асоціацію та розширеної зони вільної торгівлі між Україною та ЄС очікується в кінці листопада на саміті "Східного партнерства" у Вільнюсі.

Європейські країни готові підписати УА з Україною за умови, що Київ виконає взяті на себе зобов'язання. Євросоюз не має наміру скорочувати перелік вимог, висунутих Україні для підписання угоди про асоціацію, однак готовий піти на компроміси. Янукович пообіцяв, що Україна виконає всі вимоги.

Останнім часом поповзли чутки, що Юлії Тимошенко дозволять виїхати на лікування до Німеччини.

Угода про асоціацію з Європейським союзом - це угода між Європейським союзом та державою, що не є членом ЄС, яке створює рамки для співробітництва між сторонами. Галузі співробітництва зазвичай зачіпають розвиток політичних, торговельних, соціальних, культурних зв'язків та зміцнення безпеки. Правова база для такої угоди була створена статтею № 217 Договору про функціонування Європейського союзу.

ЄС зазвичай укладає угоди про асоціацію в обмін на зобов'язання проведення політичних, економічних, торгових або судових реформ. В обмін на це асоційована держава може отримати безмитний доступ до деяких або всіх ринках ЄС, ринку сільськогосподарських продуктів і т. д., а також фінансову чи технічну допомогу. Угода про асоціацію може включати в себе угоду про вільну торгівлю між ЄС і третьою країною.

Угода про асоціацію має бути ратифікована усіма державами-членами ЄС.

В новітній історії такі угоди були підписані в рамках двох політик ЄС: Процесу стабілізації та асоціації та Європейської політики сусідства. Держави Балканського півострова беруть участь у першій. Друга політика поширюється на середземноморські держави і держави Східної Європи.