ua en ru

Українці зможуть перераховувати валюту за кордон з електронним ліцензіями

Українці зможуть перераховувати валюту за кордон з електронним ліцензіями Фото: НБУ вводить е-ліцензії на переказування валюти за кордон (УНІАН)

Протягом року можна перерахувати до 50 тис. доларів

Національний банк України вводить видачу українцям валютних ліцензій в електронній формі. Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Як повідомляється, фізичні особи (крім підприємців) зможуть отримувати електронні індивідуальні ліцензії (е-ліцензії) на перерахування іноземної валюти за кордон для здійснення окремих валютних операцій через уповноважені банки. На підставі таких ліцензій фізична особа зможе протягом одного календарного року перерахувати іноземну валюту за кордон на загальну суму до 50 тис. доларів (в еквіваленті).

До переліку операцій, для яких потрібна така ліцензія, входять:

- інвестиції за кордон;

- розміщення коштів на власних рахунках за межами України;

- виконання зобов'язань перед нерезидентами за договорами страхування життя.

Для забезпечення процесу видачі е-ліцензій та контролю за використанням встановленого ліміту Національний банк впроваджує автоматизовану інформаційну систему "Реєстр індивідуальних ліцензій на здійснення фізичними особами валютних операцій" (АІС).

Щоб отримати е-ліцензію фізична особа має звернутися в будь-який уповноважений банк, в якому вона має відкритий власний рахунок, і уявити затверджений список документів.

У свою чергу, уповноважений банк за умови відповідності поданої заявником інформації направляє в Національний банк запит в електронному вигляді засобами АІС для видачі цій особі електронної ліцензії. На підставі такого запиту Національний банк в автоматизованому порядку видає фізичній особі е-ліцензію шляхом внесення облікового запису в АІС, про що банк повідомляє клієнта.

За оцінками Національного банку, обсяг таких операцій не буде мати суттєвого впливу на стан валютного ринку.

Ця система затверджена Постановою Правління НБУ №54 від 15 червня 2017 року "Про внесення змін у деякі нормативно-правові акти Національного банку України". Фізичні особи зможуть скористатися нею з 3 липня 2017 року.

Нагадаємо, Нацбанк спростив інвестування за кордон для бізнесу.