ua en ru

Українське телебачення і кабельний сектор розвиваються всупереч державному регулюванню, - експерт

Маса непотрібних функцій у державного регулятора, невизначеність у взаєминах між кабельниками і телеканалами, обмеження вибору каналів телеглядачем - все це заважає розвитку телебачення в Україні.

Про це заявила народний депутат України, керівник робочої групи з розробки нової редакції закону України про телебачення і радіомовлення Олена Бондаренко в ході конференції "Законодавчі ініціативи у сфері платного телебачення", яка відбулася на курорті Palmira Palace в Ялті.

Конференція була організована Асоціацією правовласників і постачальників контенту. У заході взяли участь 200 осіб. Однією з основних тим обговорення стала концепція нової редакції закону України "Про телебачення і радіомовлення".
За словами Бондаренко, оскільки вже на практиці реалізована універсальна послуга, у кабельників викликає питання тільки одне - критерій відбору: яким чином канали потрапляють в цю універсальну програмну послугу і чи "повинно бути там 32 канали, а не, наприклад, 18-20".

"Дуже важливий закон "Про телебачення і радіомовлення", який регулюватиме взаємини глядача, тих, хто поставляє сигнал, хто виробляє, і регуляторів державних. Українське телебачення і кабельний сектор розвиваються всупереч державному регулюванню і мають, завдяки тій же універсальній програмній послузі, достатньо бонусів і привілеїв по відношенню до зарубіжних колег. Це добре, так і повинно бути - це, якщо хочете, державний протекціонізм. Мене засмучує, втім, що вони цим не користуються. Якість контенту, на жаль, залишає бажати кращого. Більш того, деякі просто склали лапки, купують зарубіжний контент, супроводжують його українським підрядковим перекладом і вважають, що їх функція виконана. Це сумно. Я поки не бачу в Україні відвертих піонерів, які намагалися б виробляти хороший контент для українського телеглядача", - резюмувала народний депутат.

Разом з тим, завдяки новому законопроекту, Національна рада України з телебачення і радіомовлення найближчим часом може позбутися низки повноважень і придбати нові.Т аке припущення озвучив голова Республіканського комітету з інформації АРК Вадим Волченко, який також брав участь в конференції.

"Нова концепція редакції закону України "Про телебачення і радіомовлення" розробляється відповідно до європейських стандартів підходу, як до телебачення, так і до ліцензування програмних послуг. Європейський досвід дозволить врегулювати функції у сфері телебачення і радіомовлення, додати Національній раді України з телебачення і радіомовлення деякі нові повноваження, інші планується забрати", - відзначив глава відомства.