ua en ru

Український рітейл займає лідируючі позиції за привабливістю активів у СНД, - Міненерговугілля

Український рітейл займає лідируючі позиції за привабливістю активів у СНД. Про це сьогодні в ході Х міжнародній конференції "Сучасна АЗС і нафтобаза: ринок нафтопродуктів Росії" заявив заступник директора департаменту з питань нафтової, газової та нафтопереробної промисловості Міністерства енергетики та вугільної промисловості України Костянтин Бородін.

Представник Міненерговугілля виділив три основні тенденції українського роздрібного ринку. "Насамперед це зростання частки брендових АЗС. Три українські компанії в 2010-2012 рр. ввели в експлуатацію 219 АЗС під брендами ОККО, WOG та Паралель". За його словами, за останні два роки реалізація в брендових мережах зросла на 7-8%.

Крім того, в Україні покращилася якість станцій. "Сьогодні нові заправні об'єкти в Україні крім заправки паливом включають в себе магазини, пункти харчування (кафе, ресторани), послуги СТО", - повідомив Костянтин Бородін.

Вагомою тенденцією ринку Міненерговугілля називає захід нових гравців. "За останні два роки в Україні почали розвиватися нові потужні гравці - SOCAR," Газпром нафта ", Rompetrol. Але якісних активів на ринку недостатньо, і конкуренція за них буде наростати, штовхаючи ціни вгору. Вартість "вхідного квитка" на ринок України в 2015 р. може виявитися вдвічі вище, ніж сьогодні", - зазначив він.

На думку експерта, друга хвиля глобальної фінансової кризи ще більш загострить тенденцію консолідації ринку. Сьогодні 15 найбільшим учасникам ринку належить 61% всіх АЗС України. На них же припадає понад 80% всіх роздрібних продажів.

"Головною інтригою на сьогодні стає майбутня політика на українському ринку НК "Роснєфть" як власника українських активів ТНК-BP і те, якими темпами кількісно і якісно розвиватиметься новий український важкоатлет СЭПЕК", - додав він.

На його думку, частина існуючих українських рітейлерів, ймовірно, перейде під контроль світових нафтових корпорацій, які вже кілька років фіксують високу маржинальність ринку і цілком успішну роботу на ньому Shell, BP через ТНК-ВР і інших компаній.

При цьому, на його думку, ще не зайняли своє місце на ринку України російські НК, для яких він є регіоном природного присутності: "Сьогодні росіянам належить трохи більше 500 АЗС (" Лукойлу ", ТНК і "Татнафти"), тобто близько 8 % українського рітейлу".

"Цілком очевидно, що ринок продовжить укрупнення і до 2015 р. стиснеться до 7-10 великих учасників, сукупна частка яких в роздробі перевищить 90% від продажів в країні. Разом з тим майбутнє українського ринку перебуває під загрозою другої хвилі фінансової кризи, перші ознаки якого світ, можливо, відчув сьогодні вранці", - резюмував Костянтин Бородін.