ua en ru

Український режисер Сенцов автоматично отримав громадянство Росії, - омбудсмен

Український режисер Олег Сенцов автоматично отримав громадянство Росії, коли перебував у слідчому ізоляторі Росі

Український режисер Олег Сенцов автоматично отримав громадянство Росії, коли перебував у слідчому ізоляторі в РФ. Про це заявила сьогодні уповноважених Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська, повідомив "5 канал".

Лутковська отримала відповідь колег з Москви, де повідомлялося, що український режисер не подав вчасно заяву про відмову від громадянства Росії, тому в Криму він отримав його автоматично.

"Мені відомо, що Олегу Сенцову так і не надано доступ до консульсько-правової допомоги. Це пов'язано з тим, що він вже автоматично прийнятий в громадянство Російської Федерації. Саме це і зумовило відмову йому в доступі і спілкуванні з працівниками посольства України в РФ. Я переконана, що факт автоматичного прийняття Сенцова в громадянство РФ є порушенням його прав, а також дискримінацією", - цитує слова Лутковської прес-служба омбудсмена.

За словами українського омбудсмена, Сенцов просто фізично не міг написати відповідну заяву, так як перебував у слідчому ізоляторі в РФ. Лутковська пояснює, що відмовитися від громадянства РФ можна було тільки протягом одного місяця, а в центри, де здійснювалася ця процедура, необхідно було приїжджати особисто.

"Але якщо людина перебуває в СІЗО і фактично не може прийти в центр, його автоматично, тобто примусово, приймають громадянство РФ", - повідомила Лутковська.

У той же час, як заявив директор департаменту інформаційної політики МЗС Євген Перебийніс, МЗС України не отримувало жодних повідомлень щодо надання Сенцову російського громадянства, тому він залишається громадянином України.

Нагадаємо, 11 травня 2014 р. співробітники ФСБ Росії затримали в Криму Олега Сенцова і ще трьох активістів. У Росії їх звинувачують за статтями "Тероризм", "Організація терористичного спільноти і участь у ньому", а також "Незаконний обіг зброї".

7 липня 2014 р. Лефортовський суд Москви продовжив термін арешту українському режисеру Олегу Сенцову до 11 жовтня 2014 р.