ua en ru

Український фрегат в Аденській затоці здійснив перехоплення і огляд підозрілого швидкохідного судна

Фрегат Військово-морських сил України "Гетьман Сагайдачний" під час чергового, третього патрулювання в Аденській затоці, в рамках виконання завдань операції НАТО з протидії піратству на морі "Океанський щит" здійснив перехоплення і огляд підозрілого швидкохідного судна. Про це повідомила прес-служба Міністерства оборони України.

Повідомляється, що 16 листопада корабель на відстані близько 7 кілометрів виявив підозрілий об'єкт - малорозмірну ціль. Човен довжиною близько 10 м рухався з великою швидкістю, на сигнали з корабля не відповідав.

Командир національного контингенту контр-адмірал Андрій Тарасов, який постійно підтримував зв'язок із командуванням тактичної групи кораблів, наказав визначеним силам контингенту провести перехоплення з подальшим оглядом підозрілого швидкохідного судна. З палуби корабля у повітря було піднято вертоліт, попереджено про можливу небезпеку усі цивільні судна, що знаходилися у районі.

Завдяки діям українського національного контингенту підозріле судно було вимушене застопорити хід. З борту вертольота Ка-27 здійснена фото- і відео фіксація дій. Загін спеціального призначення, що висадився з корабля на швидкохідних катерах, здійснив візуальний огляд судна, після чого піднявся на борт човна. Оглядовою командою були проведені процедури згідно з міжнародним морським законодавством. Штатну зброю під час проведення операції українські військові моряки не застосовували.

Як повідомлялося раніше, під час першого патрулювання в Аденській затоці фрегат "Гетьман Сагайдачний" надав термінову медичну допомогу в морі капітану одного з іноземних суден. Під час другого патрулювання український національний контингент попередив зближення підозрілого малорозмірного швидкісного судна з цивільним торгівельним судном.