ua en ru

Український електрогігант закупив "віртуального" вугілля на 51 млн гривень

Український електрогігант закупив "віртуального" вугілля на 51 млн гривень Іллюстративне фото (Pixabey)

Закупівля вугілля різних марок здійснювалася у підприємств через ряд фіктивних фірм

Велике підприємство теплової генерації, яке забезпечує електроенергією всю центральну Україну та частину східної, протягом 2016-2017 років здійснювало купівлю "віртуального" вугілля. Про це повідомила прес-служба Офісу великих платників податків.

Як повідомляється, закупівля вугілля різних марок здійснювалася у підприємств, які фактично не ведуть видобуток, а формують податковий кредит через ряд фіктивних фірм. Через цю схему державний бюджет України втратив близько 51 млн грн.

"До цієї схеми залучені п’ять контрагентів, які перебувають на обліку у різних регіонах України, проте мають спільну ознаку фіктивності. Ці фірми не звітують, не знаходяться за місцезнаходженням та мають кримінальну податкову історію", - йдеться в повідомленні.

Зазначені операції з такого роду контрагентами є нереальними та не підтверджують справжнього джерела первинного походження вугілля, повідомили у відомстві.

Нагадаємо, заборгованість підприємств перед "Нафтогазом" зросла на 955 млн гривень.

Серед підприємств-виробників електроенергії (ТЕЦ) за тиждень заборгованість зменшилась на 29 млн гривень (0,8%) та складає близько 3 437 млн гривень. Із 23 підприємств ТЕЦ та 5 генеруючих компаній має значну заборгованість 18 споживачів з Харківської, Київської, Дніпропетровської, Херсонської, Донецької, Луганської, Львівської, Полтавської, Миколаївської, Одеської областей, АР Крим, м. Севастополя, м. Києва.