ua en ru

Українські ліки ідентичні за якістю імпортним, але коштують у рази дешевше, - Загорій

Українські ліки ідентичні за якістю імпортним, але коштують у рази дешевше, - Загорій Фото: Гліб Загорій

Українські ліки виробляються за тими ж технологіями і з тих же діючих речовин, що і імпортні і за якістю ідентичні своїм європейським і світовим аналогам, при цьому за ціною значно дешевші. Про це у своєму виступі на WCFDavos Kyiv 2016 заявив народний депутат України Гліб Загорій.

В якості наочної ілюстрації він продемонстрував два набори ліків, куплених ним в одній і тій же аптеці за однаковим переліком і з ідентичними діючими речовинами в основі.

«Я знав, що різниця в ціні відчутна, але я не припускав, що настільки. За вітчизняний набір я заплатив 416 гривень, за імпортний – 2532 гривень. Суми в чеках відрізняються майже в 6 разів! Як український споживач може заощадити? Елементарно – потрібно запитати у лікаря або провізора, яка в препараті діюча речовина, і купувати українське», - зазначив Загорій.

Гліб Загорій вважає, що українцям навмисно продовжують нав'язувати стереотип, що все імпортне якісне, а вітчизняне – ні. Це призвело до того, що понад 50% українців вважають ліки недоступними за ціною. Він підкреслив, що це питання довіри і проблема комунікацій, хоча українські виробники можуть дати фору багатьом зарубіжним конкурентам.

Говорячи про перспективи української економіки, Загорій зазначив, що успіх України в цілому полягає у розвитку власного виробництва і реалізації принципів економічного патріотизму, а іноді економічного егоїзму.

«Український ВВП балансує на межі нульової осі. І це зрозуміло – війна, криза, девальвація гривні, скорочення іноземних інвестицій – все це тягне нас в негативну зону. Рятувальними колами, які не дають нам зануритися на дно, є, у першу чергу галузі, які показують високу додану вартістю, кілька фаз переробки на території країни і забезпечують зайнятість висококваліфікованого персоналу. Такі, як аграрний сектор і фармацевтика. Більше того, саме ці галузі будуть тягнути нас на поверхню і в найближчому майбутньому. Сільське господарство і фармацевтика залишатимуться головними драйверами української економіки. В період з 2020 по 2030 р. р. аграрний сектор дасть приріст на 30%. Фармацевтика – на 5-7%. Я не знаю інших галузей, хіба що, крім IT, які демонструють таку позитивну динаміку», - зазначив він.

За його словами, загальний економічний ріст був би більш стрімким, якби державна політика України будувалася за принципом, насамперед, захисту вітчизняного ринку від неякісних товарів. Українські виробники, що входять в лідерські галузі, готові до конкуренції, як внутрішньої так і зовнішньої. І вони вже демонструють якість своєї продукції.

«Держава просто зобов'язана бути в цьому зацікавлений, адже ми працюємо разом на одну і ту ж країну – Україну. Парадоксально, але українські фармацевти платять податків більше, ніж стягується податків і зборів з імпорту – 2,2 млрд. грн проти 1,5, хоча імпорту продається більше. Важливо, що український ринок не перетворився в «зливну яму» для неякісного продукту. Захист власного ринку і «зелене світло» для українських лідерських галузей, дасть новий поштовх до розвитку вітчизняного виробництва і призведе до зростання сплачених податків», - підкреслив він.

19-20 вересня в Києві проходить WCFDavos Kyiv - щорічний форум, що об'єднує провідних фахівців основних сфер впливу на розвиток комунікацій: представників державних органів, топ-менеджерів і власників бізнесу, представників ЗМІ, громадських організацій, волонтерів і фахівців у сфері зв'язків з громадськістю. Тема цьогорічного форуму: «Стратегія «Win-win» як альтернатива конфліктів у бізнесі, політиці та суспільстві».