ua en ru

Українські компанії можуть працювати на внутрішньому енергоринку Іраку - посол Іраку в Україні.

Українські компанії можуть реалізовувати на внутрішньому ринку Іраку проекти з виробництва електроенергії. Про це в інтерв'ю РБК-Україна заявив тимчасовий повірений в справах Республіки Ірак в Україні Халід Джасим Аль-Шамарі.
"Посольство завжди готове надати необхідну допомогу українським компаніям в реалізації проектів, направлених на виробництво електроенергії. Наш уряд приділяє цьому питанню дуже велику увагу", - підкреслив посол.
Він особливо підкреслив, що українські нафтовики, що вже мають досвід роботи в Іраку, також можуть підключитися до реалізації проекту іракського уряду, що припускає збільшення видобутку нафти майже в п'ять разів, - з 2,5 млн барр. на добу до 12 млн барр. "Згідно прогнозам деяких експертів, іракської нафти вистачить на 300 років. І мені здається, що потенціал в плані співпраці між нашими країнами в цій сфері дуже великий", - підкреслив Х.Д.Аль-Шамарі, нагадавши, що з 2,5 млн барр. нафті, що щодня видобувається, 2 млн йдуть на експорт.
Відповідаючи на питання про можливість участі України в постачаннях іракської нафти на європейські ринки, посол сказав: "У нас дуже хороший і дуже великий досвід роботи на європейському ринку. Не існує будь-яких перешкод, які заважають експорту іракської нафти в Європу".
Нагадаємо, в першому півріччі 2009 р. обсяг експорту української продукції до Іраку збільшився на 136,6%, в порівнянні з аналогічним періодом 2008 р., і досяг 142,5 млн дол. За цей же період експорт з Іраку до України склав 43 тис. дол.
Діпмісія Іраку в Україні відновила свою роботу в липні 2007 р., після чотирилітньої перерви, пов'язаної зі скиданням Саддама Хусейна. Посольство України в Іраку відновило свою роботу після майже річної перерви - в 2004 р.