ua en ru

Українські енергетики анонсували можливе проведення безстрокових акцій протесту

Голова Української електроенергетичної профспілки Сергій Шишов сьогодні підписав відкритого листа на ім'я Президента та прем'єр-міністра України. Це звертання до найвищих посадовців стало рішенням вчорашньої розширеної президії профспілок енергетики України.

Енергетики вимагають врятувати українські підприємства генерації, аби не залежати від електроенергії Росії.

Зокрема, у відкритому листі йдеться про вимоги до Президента та прем'єр-міністра втрутитися в ситуацію щодо непрофесійного керівництва міністра енергетики та вугільної промисловості та НКРЕКП. Головна вимога енергетиків - невідкладно затвердити прогнозний баланс енергоринку України на 2015 рік, яким передбачити беззбиткову діяльність теплових електростанцій, які зараз працюють на межі своїх фінансових можливостей.

Енергетики вимагають підвищити тариф на вироблену електроенергію для ТЕС до 1,2 грн за кВт∙год, аби ця ціна покриваала вартість тонни вугілля не менш ніж 1500 грн. Це також дасть ТЕС можливість зробити вкрай важливі ремонти обладнання. Енергетики наголошують, що електростанції не можуть зупинитися на довгий ремонт, чи просто не працювати, бо країна залишиться без світла.

Також енергетики ПАТ "Центренерго", ПАТ "Донбасенерго", ПАТ "ДТЕК Західенерго", ПАТ "ДТЕК Дніпроенерго" та ПАТ "ДТЕК Східенерго" нагадують про необхідність платити їм за вироблену електрику - 100%, починаючи з квітня, і поступове погашення 7,9-мільярдної заборгованості за останні півроку.

Нагадаємо, вчора пройшло засідання розширеної президії ЦК Укрелектропрофспілки, де зібралися 50 керівників профспілок генеруючих компаній ТЕС та обленерго з усієї України. Ситуація в енергетиці стала критичною. З більш ніж 80 наявних блоків ТЕС у роботі перебувають лише 30. Інші не працюють з двох основних причин: у зв'язку з відсутністю палива та через аварійні ремонти. Зношеність енергоблоків України складає близько 80%.

У результаті нестачі потужності для потреб України у розмірі 2,7 ГВт вже сьогодні у енергосистемі здійснюється примусове обмеження потужності споживачів в обсязі 0,4 ГВт. Україні загрожують віялові відключення електрики навіть влітку. Нині на складах теплоелектростанцій знаходиться близько 600 тис т вугілля, що у 5 разів менше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Обсяги складів постійно скорочуються. То ж дефіцит електроенергії може зростати.

"Шановні панове, - йдеться у відкритому листі Укрелектропрофспілки, - неодноразове звертання до Міністра палива та енергетики та вугільної промисловості України Володимира Демчишина та в.о. Голови НКРЕКП Дмитра Вовка не дали жодного позитивного зрушення у цьому питанні. Непрофесійність та відверта антиукраїнська позиція вказаних керівників загрожує ліквідацією галузі. Тому ми вимушені звернутися до Вас із відкритим листом".

Енергетики зазначили, що готові розпочати безстрокові акції протесту у випадку, якщо не будуть вжиті заходи щодо стабілізації роботи галузі.