ua en ru

Українські біржі готують запуск ринку валютних деривативів

Дві найбільші фондові біржі України, що контролюють 95% обсягу торгів на організованому біржовому ринку, підійшли до запуску валютних деривативів. Про це повідомляє інформаційний проект FinMaidan.

Зазначається, що національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) 13 січня схвалила зміни до правил бірж ПФТС та "Перспектива", що дозволяють торгівлю похідними інструментами, базовим активом яких є іноземна валюта.

Біржа ПФТС (16,4% ринку в січні-листопаді 2014 року) зможе запровадити ф'ючерсні контракти на курс долара США до української гривні. Інструментарій біржі "Перспектива" (78,6%) буде набагато ширше: ф'ючерсні контракти на курси гривні до долара США і євро, а також опціони на ці контракти. Дозвіл НКЦПФР було останнім регуляторним перешкодою перед запуском торгів, але не найскладнішим. Кілька років створення ринку валютних деривативів блокував Нацбанк. Але в грудні центробанк все ж погодив зразкові форми контрактів.

Базовим активом контрактів стане курс долара США та євро до гривні, а виконанням зобов'язань за контрактом - сплата сторонами грошових коштів (варіаційної маржі та підсумкової варіаційної маржі), повідомили в НКЦПФР. На біржі ПФТС не змогли назвати терміни запуску торгів, на "Перспективі" говорять про "найближчим часом". "Українська біржа" (1,4% ринку) вчора оголосила про тестових торги ф'ючерсними контрактами на долар США і афіноване золото. Але їх зразкові форми ф'ючерсних контрактів ще не зареєструвала НКЦПФР.

Повідомляється, що доступ до ринку деривативів зможе отримати будь-яка особа: достатньо укласти договір з торговцем і депонувати необхідну для торгівлі суму грошей.