ua en ru

Українські активи непривабливі для інвесторів, - експерти

Інвестори не поспішають вкладати кошти в Україну через військові дії на її території, складну ситуацію в економіці, втечі національного капіталу та проблем з наповненням бюджету, а також через відсутність реальних реформ. Таку точку зору висловили економічні експерти під час круглого столу "чи Є шанс зупинити падіння інвестиційної привабливості української економіки?", відбувся 5 березня.

Експерти відзначили, що найбільші проблеми спостерігаються в такому критеріально важливому сегменті, як банківський сектор. "Так вийшло, що банківську систему у нас по ряду обставин повністю розвалили, кредитування не працює. А економіка без кредитування не функціонує", - заявив під час засідання круглого столу президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

Така ситуація зумовлена в тому числі істотним погіршенням кредитних портфелів банків, частка "поганих" кредитів в яких, за оцінками Standard&poor's, досягає 50%. Генеральний директор Українського кредитно-банківського союзу Галина Оліфер назвала "токсичні" активи однією з ключових проблем банківської системи і української економіки в цілому.

Експерт вважає, що "необхідно створювати умови для повноцінного функціонування в Україні ринку проблемних активів. Для цього треба в першу чергу забезпечити адекватну правову базу - прийняти закон про санаційний банк, який мав би чітко прописані повноваження при роботі з "токсичними" активами. У цій якості може використовуватися вже існуючий спеціалізований держбанк "Родовід", який спочатку створювався для такої роботи за стандартами Світового банку".

Оліфер також підкреслила, що функціонування фінустанови, що спеціалізується на роботі з "токсичними" активами не буде вимагати бюджетного фінансування: "Існує апробована у світовій практиці модель, заснована на залученні інвестицій. За моєю інформацією, "Родовід" цілком може її впровадити, оскільки має лінійку відповідних проектів і попередніх домовленостей. А також належним чином навчену фахівцями Світового банку команду. І потрібно терміново вживати заходів."

Учасники круглого столу також одностайно відзначили, що підвищення інвестиційної привабливості української економіки можливе лише в середньостроковій перспективі. Зокрема, на думку експертів, територією, куди потенційно можуть бути спрямовані капіталовкладення міжнародних інвесторів, є зона АТО. Так, доктор економічних наук, професор Олексій Плотніков підкреслив, що рано чи пізно гроші в проблемні регіони прийдуть, та відновлювальні роботи будуть розпочаті за тим чи іншим організаційним моделям.