ua en ru

Українська влада не дбає про прозорість сайтів держзакупівель, - Transparency International

Український офіс Transparency International завершив дослідження відкритості сайтів органів влади при проведенні ними державних закупівель. Ситуація в цій сфері виявилася плачевною, але навіть на загальному негативному фоні виділяються аутсайдери, зовсім не публікують відомості про витрачання коштів. Рейтинг складено експертами Transparency International (TI) на основі аналізу 100 порталів, пише "Комерсант-Україна". У вибірку ввійшли сайти всіх міністерств, обласних державних адміністрацій, Ради міністрів Криму, центральних органів виконавчої влади з особливим статусом, 25 "кращих" міст з рейтингу, складеного журналом "Фокус", і 25 держпідприємств з найбільшим обсягом держзакупівель у 2012 р.

За словами президента Transparency International-Україна Олексія Хмари, результати досліджень виявилися гірше самих песимістичних оцінок експертів: "Жоден з досліджуваних порталів не дотягнув навіть до мінімально необхідного рівня відкритості. Ми сподівалися побачити результати вище 50 балів з 110 можливих. А виявилося, що лідер рейтингу набрав тільки 22 бали ".

Як показало дослідження, ні сфера роботи держоргану, ні обсяги бюджету, яким він розпоряджається, не визначають рівень його відкритості. Так, лідером рейтингу стало держпідприємство НАЕК "Енергоатом", за ним слідують три міських ради з різних регіонів - Рівненський, Броварський (Київська область) і Севастопольський. При цьому в числі абсолютних аутсайдерів опинилися міськради, а також обласні державні адміністрації та Рада міністрів Криму.
У Радміні Криму, розділ останнє місце з двома іншими учасниками рейтингу, знають про цю проблему. "Ми отримували зауваження від Кабінету міністрів і зараз модернізуємо свій сайт. Так що ситуація скоро буде виправлена ​​- може, навіть протягом місяця", - заявила прес-секретар голови Ради міністрів Криму Віолетта Лісіна. Лісіна запевнила, що до оновлення загального сайту Радміну інформація про державні закупівлі буде доступна в мережі, але на іншому ресурсі.

Варто відзначити, що Кабінету міністрів досі не вдалося змінити ситуацію навіть на сайтах підзвітних структур, зокрема обласних адміністрацій. За твердженням TI, не краща ситуація і з прозорістю деяких електронних ресурсів центральних органів виконавчої влади. Так, Міністерство енергетики та вугільної промисловості набрало 5 балів, а МЗС - 6 балів, що означає відсутність на їх сайтах навіть базової інформації.

Читайте також: Рівень корупційних ризиків у сфері оборони в Україні складає 18%, - Transparency International