ua en ru

Українська нерухомість істотно подешевшала

Після першої різкої девальвації гривні (коли курс долара виріс 1.8 до 5-5.5 гривень) одночасно почалося зниження цін на нерухомість, яке відбулося практично одночасно у всіх великих містах.

Після першої різкої девальвації гривні (коли курс долара виріс 1.8 до 5-5.5 гривень) одночасно почалося зниження цін на нерухомість, яке відбулося практично одночасно у всіх великих містах.

Згідно з даними огляду, опублікованого аналітиками компанії «ProfRielt Україна», в порівнянні з 1998 роком вартість квартир впала майже вдвічі, повернувшись до значень, характерних для 1993 року.

Протягом 1998-2001 років у сфері української нерухомості спостерігався перший серйозний криза. Кількість угод зменшилася на порядок, більшість АН, які до цього плодяться, як гриби восени, були змушені згорнути свою діяльність.

Ринок нерухомості увійшов у стадію глибокої стагнації, яку перервав теракт 11.09.2001. Населення, яке накопичило велику кількість доларів США, вирішило, що необхідно перевести в більш надійні активи, якою порахували нерухомість. Варто зазначити, що тоді квартири коштували зовсім недорого.

Масова скупка квартир призвела до небувалого ажіотажу. Ріелтори згадують, що вартість житла зростала щотижня. Продавалося будь-яка нерухомість. Навіть якщо продавці вимагали занадто багато, ріелтори брали квартиру в роботу, оскільки знали, що через кілька тижнів все одно зможуть отримати хороший куш.

На 1992-1998 року припав період самого бурхливого зростання вартості житлової нерухомості. Історичного максимуму ціни досягли восени 2008 року. Тоді однокімнатні столичні квартири коштували 120000-130000 доларів, двокімнатні - близько 150000 доларів, трикімнатні - 200000 доларів.

А потім ринок вітчизняної нерухомості впав. Згодом багато фахівці стверджували, що прогнозували подібний поворот подій. Аналіз графіка зростання цін у 2001 - 2008 року продемонстрував, що ці показники не були викликані поточної макроекономічної ситуацією, що були ознаки надування «бульбашки». Однак у дійсності в пресі до осені 2008 року ніхто з фахівців наближається колапсу не помітив.

Сьогодні можна припустити, що стагнація ринку нерухомості продовжиться в найближчій перспективі. Експерти стверджують, що слід очікувати чергового етапу падіння цін.

Джерело: rieltor.ua