ua en ru

Українська миротворча місія повертається з Ліберії після 14 років служби

Українська миротворча місія повертається з Ліберії після 14 років служби Фото: українські миротворці в Ліберії (Міноборони)

Наступного тижня останні 25 військовослужбовців ЗСУ повернуться додому

Наступного тижня останні 25 військовослужбовців української миротворчої місії у Ліберії повернуться додому після 14 років служби в цій африканській країні. Про це з посиланням на представництво України при ООН повідомляє ВВС.

Зокрема зазначено, що 10 лютого 2018 року 80 українських військових уже повернулися до України. За даними Міноборони, після завершення урочистостей військовослужбовці вирушили до місця проведення карантинних заходів - обов’язкової процедури після повернення з африканського континенту. Весь особовий склад упродовж тижня пройде медичне обстеження і вже після цього повернеться до своїх родин.

Також очікується повернення до України трьох українських гелікоптерів Мі-8, які донедавна були в складі місії.

Передбачається, що до квітня цього року з Ліберії виведуть усі військові та поліцейські підрозділи, які працювали під егідою ООН. Українці брали участь у миротворчій місії у Ліберії 14 років. 56 окремий вертолітний загін Місії ООН виконував завдання у Ліберії з січня 2004 року.

Українська миротворча місія повертається з Ліберії після 14 років службиУкраїнська миротворча місія повертається з Ліберії після 14 років службиУкраїнська миротворча місія повертається з Ліберії після 14 років службиУкраїнська миротворча місія повертається з Ліберії після 14 років службиУкраїнська миротворча місія повертається з Ліберії після 14 років службиУкраїнська миротворча місія повертається з Ліберії після 14 років службиУкраїнська миротворча місія повертається з Ліберії після 14 років службиУкраїнська миротворча місія повертається з Ліберії після 14 років службиУкраїнська миротворча місія повертається з Ліберії після 14 років служби

Фото: завершення миротворчої місії України в Ліберії (Міноборони)

Наголошується, що українські авіатори забезпечували супровід наземних колон, патрулювали повітряні кордони, займались медичною евакуацією та пошуково-рятувальними операціями.

Як повідомили в Генштабі ЗСУ, протягом роботи місії українські пілоти брали участь і в бойових діях. Зокрема, в 2010 році за наказом командувача сил ООН у сусідньому Кот-д'Івуарі українські Мі-24 знищили склади з системами залпового вогню. Також українські військові знищували важке озброєння та вогневі позиції місцевих повстанців.

"Загалом у 2004 році Україна направила до Ліберії 14 вертольотів - шість Мі-24 та 8 Мі-8. Чисельність військовослужбовців складала понад 300 осіб", - йдеться в повідомленні.

Однак в останні роки Україна поступово зменшувала свою присутність у миротворчій місії в Ліберії. До останнього часу в складі місії перебували 105 військових і три гелікоптери Мі-8. За час роботи місії відбулось 23 ротації, а службу пройшли 5,5 тисяч військових, п'ять із них загинули.

Нагадаємо, в Ліберії 13 жовтня 2012 року під час виконання службових обов'язків у результаті дорожньо-транспортної пригоди загинув український миротворець.