ua en ru

Українська ГТС у разі приватизації не повинна працювати проти інтересів України, - Томбінський

Українська газотранспортна система (ГТС) у разі приватизації не повинна працювати проти інтересів України. Про це РБК-Україна повідомив посол ЄС в Україні Ян Томбінський.

"Буде можна оцінювати результати (приватизації) через кілька років, але відомо точно те, що українська влада не повинна дозволити, щоб українська газотранспортна система працювала проти інтересів України. Це найголовніше, а яка структура за цим буде стояти - це другорядне питання. Але сектор газового транспортування - це найбільш стратегічно відомий для безпеки української енергетики, тому треба в повній мірі забезпечити те, щоб ГТС не діяла проти енергетики України", - сказав Томбінський.

Також він зазначив, що для того, щоб знайти правильну відповідь на запитання, чи варто приватизувати ГТС, необхідно подивитися на досвід країн, які це пройшли.

"Потрібно проаналізувати те, що вийшло в інших країнах Середньої Європи, де пройшла приватизація, а потім держава була знесилена, потрібна була націоналізація, тому що безпека країн була під загрозою. Це стосується Словаччини, Угорщини", - додав Томбінський.

Читайте також: Парламенту слід проголосувати за приватизацію української ГТС, - Олійник