ua en ru

Україні треба створити державний банк розвитку, - О.Савченко.

Україні треба створити державний банк розвитку. Про це сьогодні повідомив на прес-конференції заступник міністра фінансів Олександр Савченко, передає кореспондент РБК-Україна.

За його словами, наразі немає установ, які б займалися фінансуванням малого і середнього бізнесу, тоді як потрібні кредитні лінії на багато мільярдів гривень, тому створення державного банку могло б стимулювати бізнес до розвитку, а банки - до фінансування підтримки підприємців.

"Українським банкам треба повернутися до кредитування реального сектору економіки, на жаль, у держави немає чіткої позиції кредитування підприємств. На мою думку, треба змінити цільове призначення НБУ, треба не лише дбати про стабільність валюти, але й фінансів та й розвитку національної економіки", - зазначив О.Савченко. За його словами, на ринку домінують одноденні кредити, а треба подбати про фінансування на місяць, півроку, рік, що неможливо без втручання держави.

Також, на думку О.Савченка, потрібно якомога швидше переходити до міжнародних стандартів бухгалтерської звітності, а також встановити відповідальність за статистичну звітність. "Якщо ми формували звітність за міжнародними стандартами, то такої фінансової кризи ми б не побачили", - сказав він. За словами О.Савченка, підприємства мають до 2012 р. завершити перехід на міжнародні стандарти звіту.