ua en ru

В Україні запровадять європейську систему сертифікації риби

В Україні запровадять європейську систему сертифікації риби Фото: рибак (Pixabey)

Держрибагентство закриє ринок для нелегальної риби

В Україні запровадять європейську систему сертифікації риби для розвитку легальних підприємців. Про це повідомляє прес-служба Держрибагентства.

"Сертифікат походження риби і система простежуваності уловів - це ефективний спосіб боротьби з незаконним рибальством. Якщо риба буде виловлена без дозвільних документів, вона не отримає сертифікат. Без сертифіката її неможливо буде продати, ми позбавляємо браконьєрство економічного змісту", - заявив голова Держрибагентства Ярема Ковалів.

За його словами, закриття ринку для нелегальної риби відкриває нові ніші для легальних виробників і рибних фермерів.

Так, за оцінками експертів, тіньовий ринок риби в Україні становить не менше 150 тис. тонн в рік або 6 млрд гривень, які вийдуть "з тіні" завдяки сертифікації. Крім того, запровадження сертифіката має важливу екологічну складову і необхідне для підтримки постійних запасів риби у водоймах

altaltalt

Фото: інфографіка Держрибагентства

У Держрибагентстві сподіваються, що ВР ухвалить законопроект до кінця 2017 року і з 1 січня 2018 року система сертифікації та простежуваності почне працювати в Україні. Однак, повномасштабний запуск системи, включаючи електронний портал з інформацією для споживачів, може зайняти до трьох років.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що станом на кінець травня 2017 року в 17 регіонах України заробив рибоохоронний патруль.