ua en ru

В Україні набрав чинності новий перелік обтяжуючих обставин при злочинах

В Україні набрав чинності новий перелік обтяжуючих обставин при злочинах Фото: злочин проти близької людини має обтяжуючі обставини (колаж РБК-Україна)

З 12 січня такими вважаються злочини в присутності дитини або проти члена родини

Сьогодні, 12 січня 2018 року в Україні набрав чинності новий перелік обтяжуючих обставин при вчиненні злочинів. Відповідні норми закону № 2227-VIII про протидію домашньому насильству та насильству щодо жінок напередодні було опубліковано в "Голосі України".

Зокрема, з 12 січня в Україні злочини вчинені на ґрунті статевої належності або в присутності дитини мають обтяжуючі обставини. Крім того, до таких належать злочини проти осіб з особливими потребами, які страждають психічними розладами або з вадами розумового розвитку.

Зазначимо, згідно з документом, злочини щодо члена родини, колишнього чоловіка або дружини, а також проти близькоъ особи теж мають обтяжуючі обставини.

Нагадаємо, 4 січня 2018 року президент України Петро Порошенко підписав закон про протидію домашньому насильству. Документ спрямовано на узгодження положень чинного законодавства України у сфері протидії домашньому насильству та насильству щодо жінок, а також адаптації його до європейських стандартів, які забезпечують підготовку бази для ратифікації Стамбульської конвенції.