ua en ru

В Україні істотно зросла кількість сонячних панелей, що використовуються населенням

В Україні істотно зросла кількість сонячних панелей, що використовуються населенням Фото: сонячні панелі

З початку року кількість сонячних панелей в країні зросла на 18%

В Україні за перший квартал 2017 року 200 сімей встановили приватні сонячні електростанції загальною потужністю 3,4 МВт. Про це повідомляється на сайті Державної служби з питань енергоефективності.

"За даними нашого моніторингу, з початку року кількість сонячних панелей, Які встановили приватні домогосподарства, зросла на 18%, а їх загальна потужність - на 20%", - повідомив голова Держенергоефективності Сергій Савчук.

Він зазначив, що зростаючої попит на "чисту" енергію обумовлено введеним ще в 2015 році Законом України № 514-VIII і прив'язаним до курсу євро "зеленим" тарифом на закупівлю електроенергії, виробленої сонячними установками потужністю до 30 кВт. Завдяки цьому тарифу у 18,09 євроцента за 1 кВт*год, сім'ї можуть продавати надлишок виробленої "чистої" енергії в мережу.

Савчук додав, що з початку дії цього закону попит на сонячну електроенергію щокварталу зростав на 40-50%, а іноді і на 70%.

altФото: Держслужба з питань енергоефективності

"На сьогодні вже понад 1300 сімей фактично повністю забезпечують свої потреби в електроенергії завдяки енергії сонця та ще й щомісяця мають чималий заробіток", - підсумував Савчук.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України має намір виділити 1,5 мільярда гривень на компенсації за програмою енергоефективності.