ua en ru

В Україні збираються закупити 600 "швидких", які не відповідають потребам медиків

В Україні збираються закупити 600 "швидких", які не відповідають потребам медиків Фото: автомобіль швидкої допомоги (Віталій Носач, РБК-Україна)

Державне підприємство "Медичні закупівлі України" збирається закупити понад 600
машин швидкої допомоги, які, на думку учасників ринку, не відповідають реальним потребам медиків в регіонах і "заточені" під конкретного виробника.

Про це пише РБК-Україна з посиланням на заяву ТОВ "Ксенко авто продакшн".

"МТВ (медико-технічні вимоги) передбачають, що всі автомобілі повинні бути укомплектовані прийомними пристроями для носилок з амортизацією. Для розуміння: їх вартість - від 9 тис. євро, що щодо очікуваної вартості всієї "швидкої" становить близько 15%. Якщо додати вартість найдешевшого базового авто і витрат на виготовлення медичного салону, то більш ніж на 15 одиниць медичного обладнання залишаться "копійки", - заявили в компанії ТОВ "Ксенко авто продакшн".

У компанії вважають, що держава збирається погіршити рівень надання екстреної медичної допомоги та закупити дешеві авто з найдешевшим медичним салоном і обладнанням.

Фахівці "Ксенко авто продакшн" також відзначають, що в зазначених тендерах ні для одного електричного пристрою не встановлено вимог щодо температури експлуатації, не передбачений захист приладів від попадання рідини, а вантажопідйомність носилок дозволена на рівні 170 кг замість стандартних 250 кг. Все це несе в собі загрозу як для пацієнта, так і для медиків, а обладнання може вийти з ладу відразу після закінчення гарантійного терміну.

"Виходить, що держава закупить дешеві авто, з найдешевшим медичним салоном, з найдешевшим медичним обладнанням, але з гідропневматичним на приймальний пристрій", - впевнені в "Ксенко".