ua en ru

В Україні сьогодні відзначають День Військово-морських сил України

В Україні сьогодні відзначають День Військово-морських сил України Фото: в Україні сьогодні відзначають День Військово-морських сил

Свято відзначають у першу неділю липня

В Україні сьогодні відзначають День Військово-морських сил Збройних сил України - професійне свято військовослужбовців та працівників Військово-морських сил Збройних сил України.

На прохання Військової ради Військово-морських сил, на честь перших широкомасштабних навчань українського військового флоту, указом Президента України від 1 серпня було встановлено свято - День Військово-морських сил.

Уперше День ВМС України був святково відзначений 1 серпня 1997 року. У цей день на колишніх кораблях Чорноморського флоту ВМФ СРСР, що перейшли до складу ВМС, було урочисто піднято військово-морські прапори України. На перше в історії ВМС святкування Дня Військово-морських Сил України в Севастополь прибули президент України Леонід Кучма, члени уряду, міністр оборони України Олександр Кузьмук, народні депутати України, перші командувачі ВМС України Борис Кожин і Володимир Безкоровайний, делегації з областей України, зірки української естради. Святкування дня ВМС стало всенародним оглядом бойової готовності українського флоту та визначення його авторитету як в Севастополі, так і в Україні в цілому. Воно засвідчило перемогу не тільки військових моряків, а й всього народу у виснажливій боротьбі за флот, за право України бути морською державою.

День ВМС 1 серпня щорічно відзначався у Військово-морських силах України до 2005 року. Але флотське свято часто випадало на будні дні, чим порушувалися флотські традиції. Президент України Віктор Ющенко вирішив виправити ситуацію. Указом від 24 березня 2006 року, враховуючи побажання військових моряків, Днем Військово-морських сил Збройних сил України було визначено першу неділю липня.

Протягом шести років свято окремо не святкувалося. День Військово-морських сил Збройних сил України був скасований у 2008 році Указом Президента України "Про День флоту України". Після приходу до влади, Віктор Янукович своїм указом переніс святкування Дня флоту України на останню неділю липня, таким чином поєднавши його зі святкуванням дня Військово-морського флоту Росії.

Свято, відновлене 12 червня 2015 року указом Президента України Петра Порошенка, відзначається у першу неділю липня. Деякі експерти вважають, що повернення свята українських моряків на початку липня пов'язано з тим, щоб не святкувати День Військово-морських сил разом з країною-агресором.

Сьогодні, 5 липня, на сайті Адміністрації Президента України Петра Порошенка з'явилося привітання з Днем Військово-морських сил Збройних Сил України.