ua en ru

В Україні сьогодні відзначають День української писемності та мови

В Україні сьогодні відзначають День української писемності та мови Фото: в Україні сьогодні відзначають День української писемності та мови

Цьогоріч відбудеться ювілейний 15-й радіодиктант

В Україні сьогодні, 9 листопада 2015 року, в день пам'яті Преподобного Нестора Літописця відзначають День української писемності та мови. Свято встановив Президент України Леонід Кучма (указ № 1241/97 від 6 листопада 1997 г.).

Нестор Літописець є творцем перших зразків давньоруської житійної літератури - "Читання про Бориса і Гліба" і "Житіє Феодосія Печерського", а також давньоруських літописних зведень - "Повісті временних літ", яка має фундаментальне значення для слов'янської культури.

Дослідники вважають, що саме з Нестора Літописця і починається письмова українська мова.

У День української писемності та мови традиційно покладають квіти до пам'ятника Нестору Літописцеві, відзначають кращих популяризаторів українського слова, заохочують видавництва, що випускають літературу українською мовою.

Також в День української писемності та мови стартує Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика, до якого щорічно долучаються понад 5 млн учасників з 20 країн світу.

Крім того, в День української писемності та мови, традиційно проходить радіодиктант національної єдності. Ця акція була розпочата в 2000 році і ось уже 15 років щороку всі бажаючі можуть продемонструвати свою єдність з тими, хто любить і шанує українське слово.

Цього року пройде ювілейна 15-я акція, яка вперше офіційно отримає статус міжнародної (диктант писатимуть українці з Австралії, Китаю, Польщі).

Також, як повідомляє Державний комітет телебачення та радіомовлення України, ювілейний диктант цього року вперше можна буде не тільки слухати, але й дивитися (акція проходить у партнерстві з UА: Перший). Традиційно диктувати буде автор шкільних підручників з української мови та літератури Олександр Авраменко.

Цього року диктант писатимуть спеціально запрошені учасники: учні київських шкіл та студенти КНУ, політики, громадські та культурні діячі, митці, зокрема, письменники Василь Шкляр та Оксана Забужко, Ірен Роздобудько та Іван Андрусяк; музиканти - дует "Сестри Тельнюк", Вадим Красноокий (фронтмен гурту Mad Heads); співачки Марина Одольська, Тетяна Піскарьова; актори Євген Нищук, Ольга Сумська, Володимир Горянський, а також віце-прем'єр-міністр України, міністр культури В'ячеслав Кириленко, міністр освіти і науки Сергій Квіт, перший заступник голови Держкомтелерадіо Богдан Червак.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що для працівників Донецької обласної державної адміністрації (ОДА) з наступного тижня починаються безкоштовні курси української мови.