ua en ru

В Україні сьогодні відзначають день миротворців

В Україні сьогодні відзначають день миротворців Фото: Миротворці ООН

Україна бере участь у міжнародних миротворчих місіях з 1992 року

Сьогодні, 15 липня 2015 року, в нашій країні відзначають День українських миротворців. Це свято було засновано постановою Верховної Ради від 21 травня 2013 № 292-VII.

"Україна як держава-засновник і член ООН та член Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ), усвідомлюючи свою відповідальність у справі підтримання міжнародного миру і безпеки, і враховуючи свої зобов'язання перед світовим співтовариством, розглядає участь у міжнародній миротворчій діяльності як важливу складову своєї зовнішньої політики", - наголошується в документі.

Виходячи з цього, 15 липня визначено Днем українських миротворців з подальшим відзначенням його на державному рівні, з метою вшануванням мужності і доблесті, зразкового виконання службових обов'язків, вірності присязі учасників миротворчих операцій і забезпечення збереження пам'яті славних героїв-миротворців, які загинули під час виконання обов'язків у складі миротворчого контингенту та миротворчого персоналу.

Відзначимо, Україна бере участь у міжнародних миротворчих місіях з 1992 року, коли з метою сприяння політичному врегулюванню югославського конфлікту та захисту цивільного населення на території колишньої Югославії були розміщені сили ООН UNPROFOR. У зв'язку з цим генеральний секретар ООН Бутрос Галі звернувся до керівництва України з проханням про введення військового контингенту до складу сил ООН в зонах конфлікту.

Вже 3 липня 1992 український парламент прийняв постанову № 2538-XII "Про участь батальйону Збройних сил України в Миротворчих силах Організації Об'єднаних Націй у зонах конфліктів на території колишньої Югославії". А на наступний день тодішній міністр оборони України Костянтин Морозов підписав наказ про формування в смт. Гвардійське Дніпропетровської області миротворчого підрозділу - 240-го окремого спеціального батальйону. Формування проводилося на базі 93-ї гвардійської мотострілецької дивізії 6-ї гвардійської танкової армії (пізніше - 93-ї механізованої дивізії 6 армійського корпусу Сухопутних військ Збройних сил України).

Батальйон був сформований в рекордно короткий термін - усього за три тижні. У формуванні батальйону взяли участь військові практично з усієї України. Командиром 240-го окремого спеціального батальйону був призначений полковник Сидоренко Володимира Володимировича, який є співавтором проекту цієї Постанови.

Починаючи з 1992 року близько 40 тис. українських військовослужбовців взяли участь у міжнародних миротворчих операціях у таких місцях конфліктів, як: Косово, Боснія і Герцеговина, Східна Славонія, Ангола, Македонія, Гватемала, Таджикистан, Афганістан, півострів Превлака в Хорватії, Кувейт, Сьєрра Леоне, Грузія, Придністров'я, Ірак, Ліван, Ефіопія та Еритрея, Судан, Кот-д'Івуар, Демократична Республіка Конго та інші.
За цей час загинули 50 військовослужбовців Збройних Сил України.

Нагадаємо, 4 червня Верховна Рада дозволила перебування миротворців на території України.