ua en ru

В Україні сьогодні відзначають День пам'яті і примирення

В Україні сьогодні відзначають День пам'яті і примирення Фото: символ Дня Перемоги

Рада сьогодні проведе святкове засідання

В Україні сьогодні, 8 травня відзначається День пам'яті та примирення, присвячений жертвам Другої світової війни 1939-1945 рр. Відповідній законопроект № 2539 "Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 рр." був прийнятий Верховною Радою України 9 квітня.

Закон визначив, що шанобливе ставлення до пам'яті про перемогу над нацизмом у Другій світовій війні, про ветеранів війни, українського визвольного руху та жертв нацизму є священним обов'язком держави і громадян України.

Зазначимо, що США і більшість країн Європейського союзу відзначають День Перемоги в Другій світовій війні 8 травня, так як саме в цей день у 1945 р. набула чинності підписана днем раніше капітуляція Німеччини. Офіційна назва свята - "День перемоги в Європі" (Victory in Europe Day).

Крім того, з 2005 року у ряді країн 8 травня відзначається проголошений Генеральною Асамблеєю ООН День пам'яті та примирення, присвячений пам'яті жертв Другої світової війни.

З цього приводу 7 і 8 травня Президенти Болгарії, Хорватії, Кіпру, Чехії, Естонії, Литви, Румунії та України візьмуть участь у польських урочистостях 70-ї річниці закінчення Другої світової війни, які відбудуться в Гданську.

Нагадаємо, сьогодні Верховна Рада України проведе торжественне засідання.