ua en ru

Україні на шляху до Євросоюзу заважають корупція, олігархи і бідність, - опитування в ЄС

Україні на шляху до Євросоюзу заважають корупція, олігархи і бідність, - опитування в ЄС Фото: Євромайдан в Києві

Однак українофобії серед громадян ЄС немає

Громадяни Євросоюзу вважають, що найбільше гальмують рух України до ЄС - корупція, олігархи і бідність. Про це свідчать результати опитування, проведеного компанією TNS на замовлення Інституту світової політики (ІМП), передає його прес-служба.

Опитування було проведено в шести найбільших країнах-членах ЄС: Німеччини, Франції, Італії, Іспанії, Великобританії та Польщі.
Відповідаючи на питання "Які ви можете навести аргументи проти приєднання України до ЄС?", 35% опитаних заявили, що спочатку Україна повинна подолати корупцію, 26% - позбутися олігархів, а 22% - вважає, що Україна - бідна країна, і її вступ стане важким тягарем для ЄС.

Необхідність подолання корупції є головною умовою надання Україні членства не тільки серед всіх опитаних в цілому, але і в кожній з шести країн окремо, а високого рівня цей показник досяг у Німеччині (44%) та Польщі (45%). Однак безперечним позитивом є те, що лише 1% респондентів вважає, що Україні не можна дозволяти вступати в ЄС.

"Опитування в ключових країнах ЄС показав, що ніякої українофобії серед громадян ЄС немає. Двері Європейського Союзу залишаються відкритими перед Україною. Але тільки в тому випадку, якщо нам вдасться подолати найбільші хвороби Української держави - корупцію, вплив олігархів і бідність. Таким чином, прагнення громадян ЄС і українців, які також вимагають радикальних реформ, збігаються", - заявила директор ІМП Альона Гетьманчук.

Головними аргументами на користь приєднання України до ЄС респонденти обрали наступні: "Україна є частиною Європи" (31%), "Слід таким чином захистити Україну від подальших зазіхань Росії" (30%) і "Немає підстав відмовляти Україні в перспективі членства, яку давали іншим Європи" (30%).

Респондентів також просили назвати три асоціацію з Україною. Серед негативних образів найбільш популярні: війна (46%), Росія (18%) і бідність (9%). Нейтральні або позитивні асоціації поділяє незначна кількість пересічних громадян країн, де проводилося опитування.

Нагадаємо, на Ризькому саміті в травні голова Європейської ради Дональд Туск підтвердив прихильність Європейського союзу євроінтеграційним прагненням України.