ua en ru

Україні доведеться шукати нові ринки збуту для ядерного палива, - ТВЕЛ

У зв'язку із коригуванням енергетичної стратегії, Україні доведеться шукати нові ринки збуту для ядерного палива, яке буде вироблятися на заводі у пгт. Смоліне у Кировоградській області. Про це заявив віце-президент паливної компанії ТВЕЛ Васілій Константінов, передає кореспондент РБК-Україна.

"Справа в тому, що з початку у вас (України) була інша програма і інша стратегія і блоків повинно було бути більше. Реально потужності заводу формувалися під той реакторний парк, який повинен був бути в 20-30-х рр. А сьогодні у вас змінилася програма, у зв'язку з конкретними подіями, інвестресурс зменшився і сьогодні ми також більш плавно йдемо щодо нарощування реакторного парку. Йде певне коригування тієї динаміки, яка закладалася спочатку. Так, завод повністю забезпечував лише український парк. Але в зв'язку з коригуванням треба шукати більш широкі і цікаві ринки для ядерного палива, зазначив Константінов.

Нагадаємо, раніше Укрдержбудекспертиза затвердила вартість підготовчих робіт будівництва заводу ядерного палива в 52 млн грн.
Заплановано, що завод повинен біть завершений до 2015 р.

Реалізацію проекту здійснює спільне російсько-українське підприємство, створене паливною компанією "ТВЕЛ" ( РФ) і державним концерном "Ядерне паливо" (Київ). Завод будує українсько-російське підприємство "Завод з виробництва ядерного палива", в якому український концерн "Ядерне паливо " володіє 50% плюс 1 акція, а ВАТ "ТВЕЛ" - 50% мінус 1 акція.

Згідно ТЕО будівництва заводу з виробництва ядерного палива, загальна кошторисна вартість проекту становить 2,36 млрд грн. Будівництво розділено на дві черги : у 2012-2015 рр. і 2016-2020 рр. Крім основних інвестицій, 1,1 млрд грн буде витрачено на купівлю технологій виробництва ядерного палива, а 225,75 млн грн вкладені в інфраструктуру селища Смоліне (Кіровоградська обл.), На території якого буде розташований завод.

Держконцерн "Ядерне паливо" і російське ВАТ "ТВЕЛ" 27 жовтня 2010 р. підписали угоду про створення спільного підприємства для будівництва заводу з виробництва ядерного палива. Вартість проекту - близько 2,36 млрд грн, в тому числі 1,1 млрд грн - це витрати , пов'язані з придбанням технологій виробництва ядерного палива. Першу чергу заводу планується запустити в 2015 р. і вивести його на повну потужність у 2020 р.

Крім того, віце-президент ТВЕЛ зазначив, що компанія планує зберегти обсяг поставок ядерного палива в Україну на рівні минулого року.