ua en ru

В Україні може з'явитися центр запровадження інновацій в оборонній промисловості

В Україні може з'явитися центр запровадження інновацій в оборонній промисловості Фото: Іванна Климпуш-Цинцадзе (nato.int)

Для впровадження проекту потрібна професійна експертиза, ресурси та політична підтримка на рівні уряду

В Україні може з’явитися інноваційний центр для запровадження передових технологій в оборонній промисловості, передає прес-служба Кабінету міністрів України.

Так, можливості створення такого центру обговорили віце-прем`єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе та радник генерального директора державного концерну "Укроборонпром" з питань довгострокового розвитку Ентоні Тетер.

Зазначається, що новий центр під назвою GARDA базуватиметься на моделі DARPA (Агентство Міністерства оборони США, яке відповідає за розробку нових технологій для використання в Збройних силах США, - ред.) та повинен стати майданчиком, який об’єднає розробників, стартапи, інвестиційні фонди і військових.

Вказано, що модель GARDA, розроблена групою радників, була презентована ще у грудні 2016 року, однак для впровадження проекту потрібна професійна експертиза, ресурси та серйозна політична підтримка на рівні уряду. Тетер зазначив, що для запуску проекту мають бути визначені його виконавці, а також закладені кошти на реалізацію.

"Ця ініціатива пов’язана з євроатлантичним курсом України і може стати дуже успішною. Об'єднавши передову наукову думку, інвестиції, механізми обміну та захист технологій, ми будемо ближче до спільноти НАТО, яка працює на подібних принципах", - зазначила Климпуш-Цинцадзе.

Нагадаємо, раніше президент України Петро Порошенко ввів в дію рішення РНБО про перегляд статей держбюджету щодо фінансування національної безпеки і оборони України.