ua en ru

Україні та Польщі потрібно шукати спільне рішення у питанні історичної пам'яті, - посол Пєкло

Україні та Польщі потрібно шукати спільне рішення у питанні історичної пам'яті, - посол Пєкло Фото: Ян Пєкло (РБК-Україна)

Спільне майбутнє Польші та України заслуговує на більшу увагу, ніж суперечки у питанні історичної памяті, вважає посол

Україна та Польша повинні налагодити діалог для того, щоб дійти до взаєморозуміння та знайти спільне рішення у питанні історичної памяті. Про це у коментарі РБК-Україна повідомив Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Польща в Україні Ян Пєкло.

За його словами, навіть якщо повністю налагодити стосунки у цьому питанні не вдасться, країнам потрібно про це говорити.

"Українсько-польські відносини позитивно розвиваються. Є лише одне питання - історичної пам’яті, - про яке потрібно говорити. Я думаю, що рішення - це говорити. У питанні історії потрібно чекати спільного рішення. Я не думаю, що все буде 100% налагоджено, але цього діалогу потрібно шукати. Я не скажу, що нам потрібно залишити історичне питання позаду. Нам потрібно з цим працювати, але потрібно говорити й про позитивний приклад діалогу Польші та України", - заявив Пєкло.

За його словами, спільне майбутнє Польші та України наразі заслуговує на більшу увагу, ніж суперечки у питанні історичної памяті. Пріоритетним на сьогодні є позитивний приклад співпраці Польші та України.

"Наразі важливішим для нас є спільне майбутнє. Нам потрібно думати про безпеку, про протидію російській агресії і гібридній війні, а також про інтеграцію з Євроатлантичними структурами. Ми допомагаємо Україні у реформі децентралізації, наші офіцери допомагають українській армії. Ми з міністром МЗС були спільно з візитом в Авдіївці, Краматорську, Слов'янську. Є допомога від Польші для переселенців. Наразі між Україною і Польшею є багато проектів, які вдається динамічно реалізовувати", - додав він

Нагадаємо, раніше посол Польщі в Україні Ян Пєкло заявив, що Східна Україна і Донбас можуть стати для Росії такою ж метою, як Сирія.