ua en ru

В Україні опубліковані закони про енергосервісний договір

В Україні опубліковані закони про енергосервісний договір Фото: Закон визначає поняття "енергосервісу"

Закони визначають поняття енергосервісного договору і встановлюють його умови

В Україні сьогодні, 8 травня 2015 р., офіційно опублікований закон № 327-VIII "Про введення нових інвестиційних можливостей, забезпечення прав і законних інтересів суб'єктів підприємницької діяльності для проведення масштабної енергомодернізації". Документ опублікований в парламентській газеті "Голос України".

Метою закону є створення правових основ для впровадження нових інвестиційних можливостей, забезпечення прав і законних інтересів суб'єктів підприємницької діяльності для проведення масштабної енергомодернізаціїи через механізм енергосервісу.

Закон визначає поняття "енергосервісу" і "енергосервісного договору" і встановлює їх основні умови, врегулює взаємовідносини між замовником і виконавцем енергосервісних послуг, визначає механізм встановлення вартості послуг за енергосервісними договорами, надає можливість бюджетним установам укладати енергосервісні договори терміном понад 1 року, встановлює гарантії для інвесторів в енергомодернізацію щодо виплати винагороди за досягнуту економію в рамках энергосервисного договору, визначити прозорий механізм відбору переможця тендеру на надання енергосервісних послуг, затвердити виключно грошову форму оплати за енергосервіс.

Також сьогодні в "Голосі України" офіційно опублікований закон № 328-VIII "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо запровадження нових інвестиційних можливостей, забезпечення прав і законних інтересів суб'єктів підприємницької діяльності для проведення масштабної энергомодернизации".

Цей закон йде в прив'язці до попереднього закону № 327-VIII, та надає право розпорядникам бюджетних коштів, в оперативному управлінні яких знаходяться будівлі, брати довгострокові зобов'язання за энергосервису.

Також закон визначає, що обсяг витрат на оплату енергосервісу на відповідний бюджетний період встановлюється законом про державний бюджет України (рішенням про місцевий бюджет) у складі бюджетних призначень відповідного головного розпорядника бюджетних коштів.

Ці закони вступають в силу на наступний день після їх опублікування.

Нагадаємо, Верховна Рада прийняла відповідні законопроекти № 1313 і № 1409 9 квітня 2015 р. За документи проголосували 248 і 241 нардеп відповідно.

Президент України Петро Порошенко підписав ці закони 07 травня 2015 р.