ua en ru

В Україні опублікований закон про збільшення ставки рентної з видобутку газу для "Укргазвидобування" до 70%

В Україні сьогодні, 12 березня 2015 р., опублікований закон № 211-VIII "Про внесення змін до Податкового кодексу України". Сьогодні цей закон опублікований у парламентській газеті "Голос України".

Закон вносить зміни до ст. 252 Податкового кодексу, згідно з яким ставки рентної плати за користування надрами для газодобувних компаній, де значною часткою володіє держава - компанії "Укргазвидобування", на видобуток природного газу з покладів до 5 тис. метрів збільшуються з 20 % до 70% від вартості товарної продукції гірничого підприємства.

Крім того, закон вводить коригуючий коефіцієнт до ставки рентної плати за користування надрами для видобування природного газу, що не відповідає умові, визначеній у пункті 252.24 цієї статті, з свердловин, в тому числі під час дослідно-промислової експлуатації (геологічного вивчення), які внесені в Державний реєстр нафтових і газових свердловин після 1 серпня 2014 р. в розмірі 0,55%.

Крім того, з метою створення сприятливих умов для оперативного надання благодійними організаціями (їх філіями, представництвами) благодійної допомоги внутрішньо переміщеним особам пропонується звільнити таку допомогу від оподаткування податком на доходи фізичних осіб.

Як зазначається, підвищення ставки рентної набирає чинності з 1 квітня 2015 р.

У той же час на наступний день після опублікування набирає чинності скасування оподаткування податком на доходи фізичних осіб благодійної допомоги внутрішньо переміщеним особам.

Нагадаємо, 2 березня 2015 р. народні депутати підтримали відповідний законопроект № 2213. За відповідне рішення проголосували 291 нардеп із 226 мінімально необхідних.

Президент України Петро Порошенко підписав закон 10 березня 2015 р.