ua en ru

В Україні близько 1,5 тис. засуджених до довічного позбавлення волі

В Україні близько 1,5 тис. засуджених до довічного позбавлення волі Ілюстративне фото (РБК-Україна)

Частина засуджених довічно залишилася на окупованих територіях

В Україні приблизно 1,5 тис. засуджених до довічного позбавлення волі. Про це на прес-конференції "Механізм виправлення судових помилок: 20 справ засуджених довічно по сумнівним вироками" повідомив Олег Левицький, адвокат, керівник громадської приймальні УГСПЛ, передає кореспондент РБК-Україна.

"1,5 тисячі засуджених до довічного позбавлення волі, на мою думку, кожен сотий з них - невинний. В усіх країнах світу, якщо була допущена помилка, то їх звільняють. В кожній країні є процедура, яка визнає, що людина засуджений необґрунтовано. У нас такої процедури немає", - розповів він.

За його словами, значна частина засуджених довічно залишилася на окупованих територіях.

"Офіційна статистика, яка офіційно оприлюднюється, свідчить про те, що там було десь до 2 тисяч осіб. Зараз ситуація змінилася, значна частина засуджених довічно, залишилася на окупованих територіях. Зараз у нас десь 1,5-1,6 тисяч осіб, засуджених довічно. У декількох справах з кейса довічно засуджених є виправдувальні вироки - у трьох-п'яти випадках були виправдувальні вироки. Після європейського суду ці люди були звільнені, деякі пішли на угоду. Вони не були виправдані остаточно все ж", - сказав він.

Крім того, за його словами, до 2010 року щорічно близько 90 осіб засуджено до довічного позбавлення волі.

"Що я можу сказати за кількістю обвинувальних вироків про довічне позбавлення волі. Раніше, коли була смертна кара, засуджували до 100 осіб на один рік. Щорічно до 2010 року включно, наскільки я знаю, близько 90 осіб засуджено до довічного позбавлення волі", - розповів він.

Нагадаємо, за його словами, в Україні в 60 разів менше виправдувальних вироків судів, ніж в інших країнах.