ua en ru

В Україні є величезна потреба у вугіллі, - експерт

В Україні є величезна потреба у вугіллі, - експерт Тетяна Бойко (фото - oporaua.org)

За словам експерта, вже все дешеве вугілля викуплено, а залишилось тільки американське

Частка імпортного вугілля в енергобалансі України може сягнути 44%. Про це в ефірі телеканалу "Еспрессо" повідомила експерт Реанімаційного пакету реформ, координатор житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА Тетяна Бойко.

"Ми виходимо на необхідність імпорту 44% вугілля. І найбільша трагедія, що вже все дешеве вугілля викуплено, залишилось тільки американське", - зазначила вона.

На думку експерта, дискусії щодо формули визначення ціни на енергетичне вугілля Ротердам+ могли бути актуальними раніше. Тепер країна гостро потребує ресурсів для забезпечення імпортним вугіллям.

"Можу сказати стосовно методики формування ціни на вугілля і ціни на електроенергію, що якщо ще кілька років тому, коли вона була введена, це було дійсно питання, чи доцільно це робити. То зараз в нас величезна потреба у вугіллі. Ми не маємо свого. І не тільки антрациту. І вже також газової групи", - сказала Бойко.

Вона підкреслила, що формула Ротердам+ прямо не впливає на тарифи для населення, а стосується, насамперед, тарифів для бізнесу.

"Так, ця формула (Ротердам+, - ред.) також закладена в тарифи, але вона закладена в тариф для бізнесу. Для населення просто трошки інший принцип ціноутворення та формування тарифів", - підкреслила експерт.

Як повідомлялося, Україна навесні 2017 року втратила контроль над антрацитовими шахтами Донбасу після блокади групою депутатів та активістів, що називали себе ветеранами АТО.

Раніше міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик заявляв, що лише імпорт антрациту складатиме 25% від потреб української енергетики в вугіллі.