ua en ru

В Україні нова афера з землею – зміна кадастрових номерів

В Україні нова афера з землею – зміна кадастрових номерів Фото: twitter.com-NezavSt

В Україні виявлена нова афера з земельними ділянками. Чиновники змінюють кадастрові номери існуючих земельних паїв і на свій розсуд розпоряджаються "новими" землями. У той же час люди, які мають на руках держакти, фактично залишаються без земельних ділянок. Про оборудку стало відомо з листа Міністру аграрної політики та продовольства Тараса Кутового від гендиректора ТОВ СП "НІБУЛОН" Олексія Вадатурського.

Згідно з листом, компанія виявила таку ситуацію на території Іванівської сільської ради Чигиринського району Черкаської області. Ряд місцевих жителів з 2008 року були орендодавцями "Нібулона". Договору з ними підписані до 2023 – 2028 року та зареєстровані в Держреєстрі речових прав на нерухоме майно відповідно до вимог чинного законодавства.

Однак, у квітні 2017 стало відомо, що 13.10.2016 розпорядженням Чигиринської РДА було видано дозвіл на розробку техдокументації на землеустрій на цих ділянках ТОВ "Капітал-Ріелт С. Д." на більш ніж 57 га. При цьому наділи були виділені нібито з нерозподілених (невитребуваних) земельних паїв. Вже на підставі цього рішення було укладено договір оренди – тепер одержувачем коштів буде Чигиринська РДА та Іванівська сільрада, а не пайовики. До складу цих земельних ділянок увійшли понад 31 га землі, яка перебуває в оренді "Нібулона".

"При цьому, при формуванні земельних ділянок загальною площею 57,5074 га, ..., були безпідставно змінені кадастрові номери земельних ділянок, що належать фізичним особам на праві власності і перебуває у користуванні нашого суспільства відповідно до раніше укладених договорів оренди землі та передані дані земельні ділянки в оренду ТОВ "Капітал-Ріелт З.Д." вже з певними іншими кадастровими номерами", - наголошується в листі.

Відповідно до законодавства, кадастровий номер скасовується лише у разі скасування державної реєстрації земельної ділянки. Зміна власника чи користувача земельної ділянки, зміна відомостей про неї не є підставою для скасування кадастрового номера. Крім того, з ділянками не відбувалося поділок і об'єднань, що могло б спричинити скасування держреєстрації.

"Прийнявши розпорядження від 13.10.2016 № 289, голова Чигиринської райдержадміністрації протиправно позбавив власників права власності на належні їм земельні ділянки, незаконно розпорядився земельними ділянками приватних землевласників, які не відносяться до державної форми власності, тобто діяв безпідставно, поза межами повноважень, і не спосіб, що передбачені Конституцією та законами України", - написав Кутового Вадатурський Він закликав чиновника вжити можливих заходів реагування з метою недопущення порушення законних прав та інтересів власників земельних ділянок і доручити Госгеокадастру України провести перевірку законності дій його територіального органу районі, в тому числі дій реєстраторів щодо зміни кадастрових номерів.

Крім того, він також закликав доручити Госгеокадастру вжити невідкладних заходів щодо відновлення кадастрових номерів, які були визначені на підставі державних актів про право власності на земельні ділянки.

Незважаючи на те, що справа нібито зрушила з місця, ошукані землевласники (Цубера М. В., Щербина Н.В., Бойко К. І., Безклуба Р. П., Сас З.З., Гринжола А. П., Судорженко М. С., Нодь Е. І., Онуфрійович А. Д.) і законний землекористувач чекають від чиновників відповідних державних органів та відновлення їх порушених законних прав та інтересів, а також публічного вибачення за вчинені незаконні дії. А правоохоронні органи, зі свого боку, повинні провести ретельну перевірку законності дій чиновників і дати їм правову оцінку з метою запобігання земельних махінацій у майбутньому.