ua en ru

Україні необхідно суттєво розширити площі виноградників, - експерт

Україна має всі можливості для розвитку виноградарства і виноробства, однак такі процеси гальмуються через низку об'єктивних і суб'єктивних факторів. У першу чергу, мова йде про застарілі фонди виноградників та акцизної політики. Таку думку висловила низка експертів, серед яких учені НААН і чиновники Мінагрополітики. Разом з тим, експерти налаштовані позитивно і переконані, що українські виноградарі та винороби в майбутньому зможуть успішно конкурувати з європейськими колегами.

За словами першого заступника гендиректора корпорації "Укрвинпром" Володимира Кучеренка, в Україні необхідно суттєво розширити площі виноградників, щоб повною мірою забезпечити громадян ягодами і винопродукції. "Станом на 2012 р. площа виноградників в Іспанії склала більше мільйона гектарів, у Франції - 800 тис., в Італії - 769 тис., у Китаї - 570 тис.. Україна не входить навіть до тридцятки країн за обсягами площ виноградників ... Наша корпорація підтримує ініціативу щодо розширення площ виноградників в нашій країні, тому що українська винопродукції дуже якісна і заслуговує на увагу", - підкреслив Кучеренко.

Начальник відділу розвитку садівництва, виноградарства та виноробства Департаменту землеробства Мінагрополітики України Віктор Костенко зазначив, що за нормативами на рік на одну людину має припадати 40 л вина і 8 кг винограду. Зараз на кожного українця ми маємо в десять разів менше цих продуктів.

Експерти переконані, що таку ситуацію треба терміново змінювати. І за це вже взялися деякі аграрні господарства. Зокрема, закладку нових виноградників планують в Криму - відома агрокомпанія "Магарач" розробляє проект, згідно з яким молоду лозу висадять на 230 га. Про це повідав віце-президент Національної академії наук України Ігор Гриник: "У нас була можливість разом з фахівцями Інституту "Магарач" відвідати їх експериментальну мережу, попрацювати з планами на перспективу і баченнями подальшого розвитку: які технології повинні впроваджуватися, які розробки ми хочемо бачити в даному господарстві. Зокрема, на "Магарач" планується закладка нових площ виноградників. Наука зараз оптимізує даний проект: це повинні бути сорти, які зараз актуальні у виноробств ".

Ще однією проблемою галузі фахівці називають акцизні збори, які в рік для виробника обходяться в 500 тис. грн. Експерти пропонують не розглядати сухі вина як звичайні спиртні напої, адже в багатьох країнах їх відносять до продуктів харчування. Питання акцизних зборів на вино планують розглядати на державному рівні, щоб піти назустріч виноробам.

Важливо, що Україна входить до числа тих небагатьох країн, що знаходяться між сорок шостим і сорок сьомим градусами північної широти, тобто на одній паралелі із самими знаменитими виноробними регіонами Франції. Тому саме з нашого винограду можна виготовляти високоякісні марки вин, які будуть цінуватися в усьому світі. Представник торгової марки "Колоніст" Іван Плачков зазначив, що виноробний потенціал в Україні - колосальний, і нагадав, що у нас виробляти вино почали раніше, ніж у Франції. Тому наша держава, крім іншого, може розвивати і винний туризм. Експерти переконані: для повноцінного розвитку галузі потрібно об'єднати зусилля держави, вчених, виноградарів і виноробів.