ua en ru

Україні потрібен новий суспільний договір, - Ніколаєнко

Україні потрібен новий суспільний договір, - Ніколаєнко Фото: Андрій Ніколаєнко (прес-служба партії "Основа")

Глава партії "Основа" закликав до формування нового суспільного договору

Голова політичної партії "Основа" Андрій Ніколаєнко заявляє, що без розгортання загальнонаціонального діалогу та формування нового суспільного договору, Україна може припинити своє існування як держава. Про це сказав він у програмі "Народ проти" на телеканалі ZIK.

"Ми, українці, втратимо країну, якщо не почнемо загальнонаціональний діалог і не вийдемо з неї з новим суспільним договором. Цей договір повинен стати основою нової Конституції України, яка буде починатися словами: "Ми, Народ України", і далі в ній буде записано те, про що ми домовилися. Як це записано в конституціях Польщі, Франції, США. Нова українська Конституція не може починатися словами, як зараз: "Верховна Рада від імені Українського народу". Тому що сьогодні владі, чи то виконавча, чи то законодавча, в Україні не довіряє більшість народу", - сказав він.

Ніколаєнко зазначив, що без укладення нового суспільного договору, в Україні може бути реалізований югославський сценарій. Також політик навів приклад Північної і Південної Кореї, які скористалися стартом Зимових Олімпійських ігор у Пхенчані, щоб активізувати загальнонаціональний діалог.

"Я дипломат за освітою. Я шість років провів у Південній Кореї, і знаю, що таке розділена країна і що таке розділена нація. Я не хочу, щоб між Донецькою, Луганською областю та рештою України лежали, як в Кореї, чотири кілометри демілітаризованої зони. Зверніть увагу – на відкритті Зимової Олімпіади ці дві країни – Республіка Корея і КНДР, після 60-років перерви, представили спільну команду. Вони прагнуть помиритися, незважаючи на ядерну зброю, незважаючи на те, що ними маніпулюють Китай, Росія і США. Ми повинні зрозуміти, що якщо ми, як нація, незалежно від того, в яку церкву ходимо і якою мовою розмовляємо, використовуємо можливість діалогу і почнемо будувати політичну націю, ми збережемось як держава Україна", - резюмував Ніколаєнко.