ua en ru

Україна має посилити захист своїх східних кордонів для боротьби з нелегальною міграцією, - нардеп

Україні потрібно посилити захист державного кордону на сході, щоб уникнути будь-яких інцидентів та посилення боротьби з нелегальною міграцією з Росії. Про це заявив народний депутат від "Удару", голова комітету Верховної Ради України з питань прав людини Валерій Пацкан в ефірі телеканалу ТВі, передає прес-служба "Удару".

"Найбільший потік нелегальних мігрантів відбувається саме через східний кордон. Всі ці особи потрапляють до нас спочатку з Росії. Тому, в першу чергу, нам потрібно саме на східних кордонах забезпечити краще оснащення наших прикордонних служб, і якщо тут поставити правильний кордон, то не буде нелегальної міграції і на заході країни", - заявив Пацкан, коментуючи інцидент на українсько-російському кордоні.

На його думку, цей напрям роботи є особливо важливим, враховуючи, що Україна планує підписати з Євросоюзом угоду про асоціацію.

"Всі особи, які будуть перебувати на нашій території, будуть мати після підписання вільний доступ до країн Європейського Союзу. Я зараз пропоную, і треба вже прийняти першочергові заходи і вже посилити захист кордону, тому що всі ці особи, які нелегально перебувають в Російській Федерації, будуть вичікувати і будуть намагатися потрапити на територію України для подальшої міграції", - підкреслив депутат.

Він також додав, що "проблема полягає ще і в тому, що наша держава витрачає певну кількість коштів на утримання нелегальних мігрантів, які несуть загрозу Україні".

Пацкан переконаний, що інцидент, який вночі відбувся на українсько-російському кордоні, стався через халатність прикордонників Російської Федерації: "Громадянин-порушник потрапив до нас після перетину російського кордону, російські прикордонники не виявили його у транспортному засобі, він потрапив до нас з чужим паспортом і з вибуховим пристроєм. Це велика недбалість прикордонників з російської сторони".

Нагадаємо, сьогодні в Сумській області було тимчасово призупинено пропуск громадян через пункт українсько-російського кордону "Бачівськ" через самопідрив правопорушника.