ua en ru

Україна зайняла 74 місце в рейтингу за індексом людської свободи

Україна зайняла 74 місце в рейтингу за індексом людської свободи Фото: Україна зайняла 74 місце в рейтингу за індексом людської свободи

Перше місце посів Гонконг

Україна зайняла 74 місце в рейтингу за індексом людської свободи. Про це свідчать дані доповіді, який опублікував Інститут Катона (США).

Співввидавцями Індексу є також Інститут Фрезера (Канада), Ліберальний Інститут Фонду Фрідріха Науманна (Німеччина), Інститут економічного аналізу (Росія) та Інститут Візіо (Словенія).

Індекс включає в себе 76 показників особистих, громадянських і економічних свобод, що відображають десять сфер людської діяльності: верховенство права, безпека, свобода пересування, свобода релігійної діяльності, свобода асоціацій, свобода вираження, розміри держави, якість правової системи та захист прав власності, доступ до надійних грошей, свобода міжнародної торгівлі, регулювання бізнесу, праці і кредиту.

Два головних компонента ІЧС - індекс особистої свободи та індекс економічної свободи . Величини всіх індексів розраховуються в межах від 0 до 10. В список 2012 р. (останній рік, для якого є всі необхідні вихідні показники) включені 154 юрисдикції (країни та залежні території).

Згідно з отриманими результатами, перші десять юрисдикцій, а також деякі інші країни в 2012 р. за величиною ІЧС розподілилися наступним чином.

1. Гонконг
2. Швейцарія
3. Фінляндія
4. Данія
5. Нова Зеландія
6. Канада
7. Австралія
8. Ірландія
9. Великобританія
10. Швеція.

Україна опинилася позаду Мадагаскару, який посів 73 місце, і попереду Індії, яка стала 75.

Росія опинилася на 111 місці, Грузія - 48, Польща - на 27.

Нагадаємо, Україна посіла 3 місце у рейтингу країн, близьких до дефолту.