ua en ru

Україна зайняла 161-е місце в рейтингу економічної свободи Heritage Foundation

Україна зайняла 161-е місце в рейтингу економічної свободи, що вираховується фондом Heritage Foundation і експертами Wall Street Journal. Таким чином, Україна опинилася в групі країн з найменшою мірою економічної свободи. Про це повідомляє прес-служба Heritage Foundation.

Показник України склав 46,3 бали зі 100, він виріс на 0,2 балу в порівнянні з минулим роком.

Бали нараховуються на підставі оцінки таких показників, як відкритість ринку, ефективність регулювання і виконання законодавства, ступені втручання держави в економіку і так далі.

Що стосується України, то в звіті говориться, що оцінка складає на 0,2 пункту вище торішньої. Посприяли цьому "скромні досягнення у сфері фінансової свободи і свободи підприємництва, які переважують зниження у сфері свободи праці і свободи від корупції. Україна займає останнє місце серед 43 країн Європи, і її бал нижчий, ніж середній у світі", - говориться у звіті.

Також наголошується, що економічна свобода продовжує піддаватися репресіям в Україні: "Попередні реформи, зокрема реалізація конкурентних податкових ставок і незначні нормативні зміни, не змогли простимулювати широкий економічний розвиток або появу динамічнішого приватного сектора. Такі реформи більш ніж компенсується поганою політикою і слабкою інституційною структурою всієї економіки. Корупція широко поширена, закони функціонують погано, і виконання контрактів і захисту прав власності є серйозними недоліками. Прогрес у приватизації і залученні іноземних інвестицій був мізерним. Фінанси страждають від відсутності достатньої капіталізації в контрольованому державою фінансовому секторі".

Перше місце зайняв Гонконг - він набрав 89,3 балів.

У прес-релізі фонду говориться:"Гонконг володіє системою держрегулювання з високою конкурентоспроможністю, а також прозорим законодавством. Він істотно залучений в систему світової торгівлі. Висококваліфікована робоча сила є головним чинником, зміцнюючим економічну потужність".

У п'ятірку лідерів по мірі економічної свободи увійшли також Сингапур (88 пунктів), Австралія (82,6 пункту), Нова Зеландія (81,4 пункту) і Швейцарія (81 пункт). США зайняли 10-е місце з 76 пунктами. Найбільша європейська економіка - Німеччина - на 19-ій строчці з 72,8 пунктами. На 21-му місці в індексі опинилася Грузія, яка додала 2,8 пункту і має, за новою оцінкою, 72,2 пункту. Серед держав СНД лідирує Вірменія (38-е місце, 69,4 пункту), далі розташувалися Казахстан (68-а строчка, 63 пункти), Азербайджан (88-а позиція, 59,7 пункту), Киргизія (89-е місце, 59,6 пункту), Таджикистан (131-а позиція, 53,4 пункту).

Росія, на думку експертів фонду, увійшла до списку держав з найменшою мірою економічної свободи і займає 139 строчку, маючи 51,1 пункту. Трохи вище, на 136-му місці, в нім розташувався Китай, у якого 51,9 балу. Відсутність економічних свобод експерти зафіксували в Білорусі (154-е місце, 48 пунктів), а також в Узбекистані (162-е місце, 46 пунктів). Найнижчу, 177-у позицію, в рейтингу має КНДР - у країни всього 1,5 пункту з урахуванням поліпшення торішньої оцінки на 0,5 пункту.

Читайте також: У рейтингу Doing Business-2013 Україна могла б бути на вісім пунктів вище, - PwC Україна